LÄS ANDRAS FRÅGOR

Jag har fått en polyp på stämbandet. Är det samma sak som stämbandsknottror?

Fråga

Jag har fått reda på att jag har en polyp på stämbandet av en öron-näsa-halsläkare. Men vad är egentligen en polyp? Samma sak som stämbandknottror?

Svar

Nej, stämbandsknottror är inte samma sak som stämbandspolyper.

Stämbandspolyper

En polyp kan vara en godartad tumör eller en svullnad på grund av en inflammation. En polyp växer ut från huden eller en slemhinna och ser ut som en knopp eller en stjälk.

Polyper kan sitta på alla möjliga ställen i kroppen som i näsan, på stämbanden, i magsäcken, i tarmen eller i livmoderhalsen.

En polyp på stämbandet är alltså en utbuktning från ytan av stämbandets slemhinna med en mer eller mindre tydlig stjälk. 

Polyper kan bildas om stämbanden varit ansträngda, till exempel i samband med långvarig hosta, eller om du får en liten blödning på ett stämband.

Stämbandspolyper försvinner sällan av sig själva utan brukar behöva opereras bort. Både före och efter operationen ges röstterapi hos logoped för att få bästa resultat. Det innebär att du får lära dig att använda rösten på ett sådant sätt att du inte anstränger stämbanden mer än nödvändigt.

Stämbandsknottror

En annan typ av förändring på stämbanden är stämbandsknottror, eller stämbandsknutor. De kan bildas vid långvarig ansträngning av rösten. Stämbandsknottror sitter nästan alltid på båda stämbanden mitt emot varandra.

Stämbandsknottror behandlas i första hand med röstterapi och behöver som regel inte opereras. 

Kenneth Nolkrantz, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan