Vaccin mot covid-19 i Region Dalarna

Du som är 65-74 år kan boka tid för vaccination genom att logga in på 1177.se

Gruppen 75-79 år fortsätter kallas till vaccinering på sin vårdcentral.

Behöver du hjälp med bokningen, ring Region Dalarnas telefonsupport 010-249 92 88

Obs! Du kan inte ringa 1177 Vårdguiden för att boka tid.

LÄS ANDRAS FRÅGOR

Vad betyder ett amnionband i fostersäcken?

Fråga

Min blivande svärdotter väntar barn och det har konstaterats via ultraljud att hon har ett amnionband som hänger som en tapp ner i fostersäcken. Kan det påverka barnets utveckling och hur vanligt är detta?

Svar

Amnion är namnet på fostersäcken. Moderkakan är täckt av hinnor som fortsätter runt fostret och täcker livmoderns insida. Fosterhinnorna bildar en sorts säck som är fylld av fostervatten som fostret flyter i. Utrymmet i säcken kallas amnionhåla.Amnionhålan bildas tidigt, redan tolv dagar efter ägglossningen. Tidigt i graviditeten är det fosterhinnorna som sköter hela omsättningen av fostervatten.

 Fostret ligger i amnionhålan och är omgivet av fostervatten. Amnionhålan avgränsas av inre fosterhinnan. Den yttre fosterhinnan täcker insidan av livmoderhåligheten. Längre fram smälter dessa hinnor samman. När den sammansmältningen sker kan det ibland uppstå bandliknande formationer. Det är ovanligt och sker vid omkring 1 av 1200 graviditeter.

 Amnionband behöver inte innebära att fostret tar skada. Om amnionbandet är i kontakt med fostrets kropp kan det i sällsynta fall uppstå synliga fåror eller att cirkulationen i de kroppsdelarna påverkas. Eftersom din svärdotter har ett amnionband som hänger ned som en tapp och inte ligger i kontakt med fostret verkar det inte troligt att det kommer att ha någon betydelse alls.

Gunilla Byström, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan