VACCINATIONER

Vaccination mot polio

Polio smittar via avföring och sprids genom infekterat vatten och avlopp. Du kan skydda dig mot polio med ett vaccin. Vaccination rekommenderas för alla, inte bara om du ska resa utomlands.

Polio är sällsynt men finns i vissa länder, framför allt i Asien och Afrika.

När ska jag vaccinera mig?

Vaccination mot polio ingår i vaccinationsprogrammet för barn. De flesta som är yngre än 60 år har fått minst fyra doser av vaccinet, vilket ger ett mycket bra skydd mot sjukdomen.

WHO, världshälsoorganisationen rekommenderar en femte dos, för säkerhetsskull, om du ska resa till ett land där det finns risk att smittas med polio. Det gäller även om du är vaccinerad.

Du som har fått poliovaccin i ett annat land än Sverige kan ha fått vaccinet i form av droppar som du svalde. I så fall kan du behöva få en eller flera sprutor med vaccin, för att vara säker på att du har ett bra skydd.

Så går vaccinationen till

Kontakta en vårdcentral eller vaccinationsmottagning om du vill vaccinera dig.

Du som är vuxen får sprutan med vaccin på utsidan av överarmen.

Du behöver vaccineras vid fyra tillfällen om du inte har ett skydd sedan tidigare.

För att få ett bra skydd rekommenderas det här upplägget:

  • Första andra och tredje dosen under ett halvår.
  • Fjärde dosen, minst fyra år efter dos tre.

Du ska påbörja vaccinationen även om du inte hinner få alla tre doserna innan du reser. Du får nämligen ett visst skydd mot sjukdomen. När du kommer hem bör du fullfölja vaccinationen.

Efter fjärde dosen har du ett livslångt skydd.

Barn och vaccination

Barn som följer vaccinationsprogrammet för barn har skydd och behöver inte vaccineras mot polio inför en resa. Barn som inte har vaccinerats enligt programmet blir vaccinerade med samma intervall som ovaccinerade vuxna.

Barn upp till drygt ett år får oftast sprutan med vaccin på lårets framsida. Är barnet över två år får hen sprutan på överarmens utsida.

Graviditet och amning

Du kan vaccinera dig mot polio när du är gravid och när du ammar.

Så mår jag efteråt

Du kan bli lite röd och svullen på stället där du fick sprutan. Det kan kännas lite ömt. Ibland kan du få feber. Besvären brukar gå över inom ett par dagar.

Till toppen av sidan