Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet terbinafin finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

 • Lamisil
 • Lamisil Dermgel
 • Lamisil Singeldos
 • Terbinafin Actavis
 • Terbinafin Apofri
 • Terbinafin Bluefish
 • Terbinafin Hexal
 • Terbinafin Medical Valley
 • Terbinafin Orifarm
 • Terbinafin Teva
 • Terbisil.

Vad är terbinafin?

Terbinafin är läkemedel mot svampinfektioner i hud och naglar.

I vilka former finns terbinafin?

Terbinafin finns i olika former:

 • Kräm, som kan köpas receptfritt för behandling av fotsvamp mellan tårna och svampinfektion i ljumsken.
 • Gel, Lamisil Dermgel, som kan köpas receptfritt för behandling av fotsvamp mellan tårna.
 • Kutan lösning, Lamisil Singeldos, för behandling av fotsvamp. Kutan betyder att den ska användas på huden. Läkemedlet kan köpas receptfritt.
 • Tabletter, som används vid svampinfektioner i naglarna och i huden när utvärtes behandling inte passar eller hjälpt. Tabletterna är receptbelagda.

Så här fungerar terbinafin

Svamp förekommer ofta på varma och fuktiga ställen som till exempel mellan tårna, på insidan av låren eller i ljumskarna. Svamp kan ge klåda, rodnad och fjällande hud.

Terbinafin verkar genom att störa svampens ämnesomsättning. Det leder till att svampen dör.

Symtomen i huden försvinner efter några dagars behandling men det kan ta längre tid innan huden ser normal ut igen. Om du inte blir bättre inom en till två veckor ska du rådgöra med läkare eftersom besvären då kan ha orsakats av något annat än svamp.

Det kan ta tid att bli av med en svampinfektion i naglarna. Dessutom återfår en nagel normalt utseende först när en ny nagel växt ut. Därför kan nageln se skadad ut trots att behandlingen är avslutad och svampen är borta.

Hur använder jag terbinafin?

Gel och kräm

Rengör och torka huden noga.

Gnid in gelen eller krämen lätt i huden. Det är viktigt att behandla hela det angripna området och även huden runt omkring infektionen. Svampen kan finnas där även om det inte syns.

Tvätta händerna efter att du har smörjt på läkemedlet så att du inte av misstag får in det i ögonen. Om det skulle hända ska du skölja noga med rinnande vatten.

Kutan lösning

Rengör och torka huden noga.

Stryk på lösningen med fingrarna. Stryk först på lösningen mellan, under och över alla tår och sedan över sulan och fotens sidor. Behandla båda fötterna även om tecken på fotsvamp bara syns på en fot. Då kan du vara säker på att svampen försvinner helt eftersom svampen kan finnas även på symtomfria delar av fötterna. Använd hela tuben till båda fötterna. Lösningen torkar på 1-2 minuter till en färglös film på huden. Därefter ska du inte tvätta fötterna på 24 timmar.

Tvätta händerna efter att du har strukit på läkemedlet så att du inte av misstag får in det i ögonen. Om det skulle hända ska du skölja noga med rinnande vatten.

Tabletter

Svälj tabletterna tillsammans med ett glas vatten. Du kan ta tabletterna med eller utan mat.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Dosen är anpassad till dig om du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska du följa de anvisningar om dosering som står på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen.

Gel och kräm

Gel används en gång om dagen. Krämen kan användas en eller två gånger om dagen.
Behandlingstiden vid till exempel fotsvamp är en vecka, och vid ljumsksvamp 1-2 veckor.

Krämen kan användas av barn från 12 års ålder. Gelen ska inte användas av barn.

Kutan lösning

Den kutana lösningen är en engångsbehandling. När lösningen har torkat till en film förs terbinafin över till huden och stannar kvar där i cirka två veckor.

Den kutana lösningen ska inte användas av barn.

Tabletter

En vanlig dosering är 1 tablett en gång om dagen.

Behandlingstiden beror på var svampinfektionen finns och hur svår den är. Infektioner i huden behandlas i två till sex veckor. Vid nagelsvamp är vanlig behandlingstid mellan sex veckor och tre månader. Ibland kan ännu längre behandlingstid behövas. Infektion i tånaglarna kräver längre behandlingstid än i fingernaglarna. Det beror på att tånaglar är större och växer långsammare än fingernaglar.

Att tänka på när du använder terbinafin

Det är viktigt att inte avbryta behandlingen för tidigt. Även om besvären minskat eller försvunnit kan svamp finnas kvar. Om du slutar för tidigt kan svampen börja föröka sig och infektionen kan då komma tillbaka.

Gelen och den kutana lösningen innehåller alkohol och kan därför verka irriterande på skadad hud.

Vid vissa ovanliga men allvarliga biverkningar kan behandlingen behöva avbrytas. Du kan läsa mer om detta i bipacksedeln, det informationsblad som följer med medicinen.

Innan du tar tabletterna ska du berätta för läkaren om din lever eller njurar inte fungerar som de ska. Om du har allvarliga problem med lever eller njurar ska du inte använda tabletterna alls.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Använd inte tabletterna samtidigt som:

 • läkemedel mot epilepsi som innehåller karbamazepin, till exempel Tegretol
 • smärtstillande läkemedel som innehåller tramadol, till exempel Tradolan
 • hostmediciner som innehåller etylmorfin, till exempel Cocillana-Etyfin
 • läkemedel som innehåller kodein, till exempel Citodon.

Biverkningar

En del personer som använder tabletterna kan få magbesvär, till exempel må illa, tappa aptiten, få ont i magen, gaser eller diarré. Vissa kan få ont i huvudet eller hudutslag.

När terbinafin används på huden är det ovanligt att få biverkningar.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns i dag inte tillräcklig kunskap om läkemedlet vid graviditet.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken. Låt inte barnet komma i kontakt med behandlat område.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan "Lagerstatus".

Utbyte av läkemedel på apotek - generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Till toppen av sidan