LÄKEMEDEL A–Ö

Metoklopramid

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet metoklopramid används mot illamående och kräkningar, till exempel i samband med migrän och cellgiftsbehandling.

Metoklopramid finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Här är några exempel:

  • Metoklopramid Alternova
  • Metoclopramide  Accord
  • Metoclopramide Orifarm
  • Metoclopramide Orion
  • Primperan.

Vad är metoklopramid?

Metoklopramid är ett läkemedel som används mot migränanfall.

Metoklopramid finns som

  • tabletter
  • injektionsvätska, som du får i form av dropp på sjukhus.

Läkemedlet är receptbelagt.

Så här fungerar metoklopramid

Metoklopramid motverkar illamående och kräkningar genom att påverka hjärnans kräkcentrum. Läkemedlet förbättrar också mag-tarmkanalens rörelser genom att samordna sammandragningarna mellan magsäcken och tarmarna.

Hur tar jag metoklopramid?

Svälj tabletten hel med ett glas vatten.

Om du har problem med sura uppstötningar eller nedsatt rörlighet i mag-tarmkanalen kan det vara bra att ta metoklopramid tablett före maten eller till natten.

Använd inte läkemedlet längre än fem dagar i rad.

Läkemedlet rekommenderas inte till barn och ungdomar.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen.

En vanlig dos mot illamående och kräkningar för vuxna är 1 tablett 1-3 gånger per dygn. Ta inte ta mer än 30 milligram per dygn.

Att tänka på när du använder metoklopramid

Du bör inte dricka alkohol tillsammans med läkemedlet. Alkohol kan förstärka en del av läkemedlets effekt och därmed öka risken för biverkningar.

Använd inte läkemedlet om du tidigare har haft ofrivilliga muskelryckningar, så kallad tardiv dyskinesi, eller om du har haft hinder eller blödningar i mag-tarmkanalen.

Använd inte metoklopramid om du har epilepsi, Parkinsons sjukdom eller tumör i binjuren.

Din förmåga att köra bil kan påverkas av läkemedlet. Olika personer reagerar olika och du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. Läs mer om trafikfarliga läkemedel.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Undvik att ta metoklopramid tillsammans med:

  • Läkemedel som innehåller atovakvon, till exempel Wellvone, som används mot malaria och en viss typ av lunginflammation.
  • Läkemedel mot Parkinsons sjukdom som innehåller till exempel apomorfin, bromokriptin, kabergolin, levodopa, pramipexol, ropinirol och rotigotin. Vissa av dessa läkemedel kan även användas vid andra sjukdomar.
  • Läkemedel mot depression som tillhör läkemedelsgruppen SSRI.

Biverkningar

En del personer som använder läkemedlet kan till exempel bli trötta eller kraftlösa. Andra kan få diarré eller allergiska reaktioner. Kvinnor kan få mjölkavsöndring från brösten och män kan få förstoring av bröstkörtlarna. Du kan också få svårt att sitta stilla, få onormala muskelspänningar eller onormala rörelser av huvud och hals, vilket är vanligast hos barn och ungdomar. 

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns en risk för att fostret kan påverkas.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken och det är inte klarlagt om det kan påverka barnet.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan "Lagerstatus".

Utbyte av läkemedel på apotek - generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Till toppen av sidan