LÄKEMEDEL A–Ö

Cocillana-etyfin

Läkemedelsinformation

Cocillana-etyfin är ett hostdämpande läkemedel som används vid rethosta. Läkemedlet innehåller de verksamma ämnena etylmorfin, cocillanaextrakt och senegaextrakt.

Läkemedlet är narkotikaklassat och det finns en risk för beroende. Risken för beroende är oftast mindre när läkemedlet används enligt läkarordination och du följer rekommenderad dosering. Läs mer om narkotikaklassade läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats.

Recept och högkostnadsskydd

Cocillana-etyfin finns i flytande form och är receptbelagd.

Läkemedlet ingår inte i högkostnadsskyddet. Det innebär att du betalar hela kostnaden själv. Läs mer om högkostnadsskyddet.

Så här fungerar läkemedlet

Det verksamma ämnet etylmorfin hämmar hostreflexen genom att påverka hostcentrum i hjärnan. Cocillana- och senegaextrakt anses ha en slemlösande verkan.

Hur tar jag läkemedlet?

Flaskan ska skakas innan du mäter upp läkemedlet. Då blandas innehållet ordentligt och du får i dig rätt mängd av de verksamma ämnena.

Läkemedlet innehåller socker. Det är därför bra att skydda tänderna genom att skölja munnen med vatten efter att du har tagit en dos och att vara noga med tandborstningen.

Om du är diabetiker bör du tänka på att läkemedlet kan påverka blodsockret.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

En vanlig dosering för vuxna är 5-10 milliliter 3-4 gånger om dagen. Ibland kan du bli ordinerad läkemedlet till natten.

Till barn doseras läkemedlet efter barnets vikt. Ge inte läkemedlet till barn under två år.

Viktigt

Eftersom läkemedlet innehåller etylmorfin finns det en viss risk för beroende om du använder det i höga doser under lång tid.

Eftersom läkemedlet dämpar hostreflexen kan det bli svårare att hosta upp slem. Därför bör du inte använda läkemedlet när du har hosta med mycket slem. Men ibland kan du ändå få ta läkemedlet till natten om du har svårt att sova på grund av hostan.

Undvik att dricka alkohol eftersom Cocillana-Etyfin i kombination med alkohol kan göra så att du får nedsatt andningsförmåga.

Din förmåga att köra bil kan påverkas av läkemedlet. Olika personer reagerar olika och du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. Läs mer om trafikfarliga läkemedel.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Vissa läkemedel bör inte kombineras med Cocillana-etyfin eftersom effekten av hostmedicinen kan minska. Det gäller till exempel:

  • läkemedel mot depression som innehåller paroxetin, till exempel Seroxat och Paroxetin, eller fluoxetin, till exempel Fontex och Fluoxetin
  • läkemedel som innehåller bupropion, till exempel Zyban mot rökning och Voxra mot depression
  • läkemedel mot svampinfektioner som innehåller terbinafin.

Biverkningar

En del personer som använder läkemedlet kan få biverkningar som till exempel förstoppning, illamående och kräkningar. Andra kan känna sig trötta och dåsiga. En del personer kan få kramper i gallvägarna.

Graviditet och amning

Du kan använda läkemedlet när du är gravid.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken och kan påverka barnet.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan "Lagerstatus".

Utbyte av läkemedel på apotek - generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Till toppen av sidan