Aktuellt

Bedragare påstår att de är från 1177

Flera personer runt om i landet har utsatts för bedrägeriförsök av personer som säger att de är från 1177. Skulle någon okänd kontakta dig ska du aldrig lämna ut dina bankuppgifter eller e-legitimation, som exempelvis bank-id.

Nyligen har det framkommit att flera personer har fått sms som  ser ut att komma från 1177. Sms:en innehåller en länk. 

Tryck inte på några länkar om du är osäker på om ett sms eller mejl kommer från 1177. Du ska inte heller ge ut personlig information.

1177 kan ibland skicka sms med en länk. Länken kan till exempel gå till en chatt. Det görs endast när du själv har begärt att få ett sms eller när du har haft kontakt med en sjuksköterska som skickar sms:et.

Det är alltid säkrast att söka upp 1177.se i en webbläsare och logga in istället för att klicka på länkar i sms eller mejl, om du inte själv har begärt att få länken.

Falska länkar kallas för nätfiske eller phishing.

Läs mer om nätfiske hos polisen.se.

Dalarna

Förtydligande Region Dalarna

Ingen från Region Dalarna kommer att ringa och erbjuda vaccinering mot covid-19 i hemmet mot betalning och uppgivande av bank-ID. Du bokar själv tid, blir kallad via brev eller rings in för att få ditt vaccin vid din vårdcentral eller annan lokal.

När kan du bli kontaktad av 1177?

Det enda tillfället du kan bli uppringd av 1177 är om du nyligen varit i kontakt med dem och har en överenskommelse om att 1177 ska ringa upp dig på nytt. Övrig kommunikation från 1177 sker via sms eller mejl.

Blir du kontaktad utan att ha varit i kontakt med 1177 kan det vara ett försök till bedrägeri.

Det här kan du tänka på om någon sms:ar eller ringer och säger att de är från 1177:

  • När du ringer 1177 ber vi dig aldrig att identifiera dig med e-legitimation i samtal om vaccination mot covid-19.
  • Sjukvårdsrådgivningen 1177 tar aldrig betalt med Swish.
  • Det är gratis att vaccinera sig mot covid-19.

Lämna aldrig ut personliga uppgifter

Liknande bedrägeriförsök har även gjorts där andra myndigheter påstås vara avsändare, till exempel Folkhälsomyndigheten.

Skulle någon okänd kontakta dig ska du aldrig lämna ut dina bankuppgifter eller e-legitimation, till exempel bank-id.

Läs mer

Konsumentverket har information om hur du kan minska risken att drabbas av bluffmejl och bluff-sms. Det finns också information om vad du kan göra om du upplever att du har blivit lurad eller utsatt för någon form av bedrägeri.

Läs om telefonbedrägerier hos Polisen.se.

Mer på 1177.se

Vaccination mot covid-19

Vaccin är det säkraste sättet att skydda sig om man har en ökad risk att bli allvarligt sjuk av covid-19.

När du ringer 1177

1177 är ett nationellt telefonnummer för sjukvårdsrådgivning. Du kan ringa dygnet runt. Sjuksköterskorna som svarar bedömer ditt behov av vård, ger dig råd och vägleder till lämplig vårdmottagning när så behövs.

Till toppen av sidan