Aktuellt i Dalarna

God hygien vid mathantering

Innehållet gäller Dalarna

Håll god hygien vid hantering av mat i sommar för att undvika smittspridning i livsmedel och matförgiftning.

Matlagning

Inför måltider utomhus och grillning tänk på:

  • Torka rent bordet innan dukning.
  • Täck över maten för att förhindra att den förorenas från omgivningen.
  • Tvätta händerna innan du grillar och efter att du hanterat råa livsmedel.
  • Förvara kött kallt innan det används.
  • Förvara kött åtskilt från andra livsmedel innan det upphettas.
  • Köttfärs, svinkött och kyckling ska vara helt genomstekt.
  • Kärl och bestick som kommit i kontakt med rått kött, rå fisk eller råa grönsaker ska diskas innan de används för hantering av det färdiglagade köttet eller andra livsmedel.
  • Servera maten omedelbart när den är färdiglagad.
Till toppen av sidan