Myggbett och knottbett - så kan du lindra

Det är vanligt med stick av mygg och knott. Det kan svida och klia men det brukar snabbt gå över och är oftast helt ofarligt.

När du blir stucken av en mygga sprutar den samtidigt in saliv i sticksåret. Det gör att blodet inte stelnar och på så sätt hinner myggan suga klart. Kroppen reagerar på ämnen i saliven så att huden rodnar och svullnar på stickstället. Oftast kliar det också under någon eller några dagar.

Stick i närheten av ögon eller mun är inte farligare än stick på andra delar av kroppen.

Vissa människor reagerar starkare än andra. Varför är inte riktigt känt. Myggor verkar också föredra vissa personer framför andra. Det beror på de lukter vi utsöndrar.

Myggor kan sprida sjukdomar. I stora delar av världen är myggburna sjukdomar som exempelvis malaria ett stort problem. I Sverige kan harpest och Ockelbosjukan spridas via myggor, men dessa sjukdomar är ganska ovanliga. Vissa år utbryter mindre, lokala epidemier.

Lindra besvären

Oftast är besvären efter myggbett och knottbett lindriga och går över på några dagar.

Om det kliar kan du smörja med kylbalsam, alsolsprit eller alsolgel. Det kan också kännas skönt att badda med kallt vatten eller kyla med en isbit inlindad i en tygbit.

Om det kliar mycket kan du stryka på receptfri hydrokortison-kräm. Följ bruksanvisningen som följer med förpackningen. Barn under två år ska endast behandlas med hydrokortison-kräm efter läkares ordination eller efter kontakt med BVC.

Om klådan är besvärlig kan du också använda receptfritt allergiläkemedel med antihistamin. Det finns olika åldersgränser för olika preparat. Följ bruksanvisningen som följer med förpackningen. Du kan också fråga om råd på apotek.

Undvik att klia

Försök att inte klia på stickstället. Om du inte kliar försvinner svullnaden snabbare.

Om du kliar kan det förvärra klådan och om huden rivs sönder kan stickstället bli infekterat. Symtom på infektion är ökande svullnad, ömhet, rodnad och att det bildas var.

Så här kan du skydda dig mot mygg och knott

Om du vet att du kommer att vistas på en plats med mygg eller knott kan du försöka skydda dig med några enkla åtgärder:

  • Använd ljusa kläder. Myggor dras till mörka färger.
  • Använd kläder som täcker så mycket som möjligt av kroppen.
  • Smörj myggmedel på de ställen som inte kan täckas. Vissa myggmedel ska inte användas på små barn. Följ anvisningarna på förpackningen. Myggmedel innehåller ämnen som påverkar myggornas luktsinne. De kan då inte känna din lukt. Det gör att de inte hittar dig och i stället letar upp ett annat byte.
  • Använd myggnät till barnvagn och barnsäng.
  • Ta allergimedicin med antihistaminer i förväg för att förebygga klåda och svullnad. Antihistaminerna gör att din kropp inte reagerar lika starkt på betten.

När ska jag söka vård

Om du får svullnad, rodnad och smärta på stickstället som blir kraftig och ökar efter några dagar bör du kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning. Detsamma gäller om du har fått flera stick samtidigt, som orsakat kraftig svullnad och klåda.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Publicerad:
2016-06-29
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Göteborg