Mage och tarm

Ändtarmsöppning

Här kan du läsa om besvär och sjukdomar i ändtarmen och ändtarmsöppningen. Här finns också råd om vad du kan göra själv för att lindra besvären.

Innehåll - Ändtarmsöppning

Visa innehåll som:
  • Analfissur – spricka i ändtarmens öppning

    En analfissur är en liten spricka i ändtarmens öppning. Den gör ont och det kan komma blod från sprickan när du bajsar. Du kan använda receptfria smärtstillande läkemedel. Ibland kan du behöva söka vård och få annan behandling.

  • Avföringsinkontinens

    Avföringsinkontinens innebär att det läcker ut avföring utan att du kan förhindra det. Att det läcker kan bero på olika saker. Det finns mycket du kan göra själv för att lindra, men ibland kan en behandling eller en operation behövas. Att ha avföringsinkontinens är vanligare än vad många tror.

  • Bölder och fistlar runt ändtarmens öppning

    En böld runt ändtarmens öppning är en infektion med var i området runt ändtarmen. Bölden kan ibland utvecklas till en liten kanal mellan ändtarmen och huden utanför öppningen, en så kallad fistel. För att bli av med bölden eller fisteln behövs oftast en operation.

  • Hemorrojder

    Hemorrojder är ett vanligt besvär, som oftast går över av sig själv. Det märks ofta genom att det blöder, svider eller kliar i ändtarmsöppningen. Symtomen kan bli värre när du krystar. Du kan göra mycket själv för att förebygga hemorrojder och underlätta att de läker.

  • Klåda vid ändtarmens öppning

    Klåda i eller runt ändtarmens öppning är vanligt hos både vuxna och barn. Klådan kan lindras på olika sätt beroende på vad det är som orsakar den.

  • Smärta i ändtarmens öppning

    Det kan finnas olika orsaker till att du har ont i ändtarmens öppning. Vilken behandling du får beror på vad det är som gör att du har ont.

  • Springmask

    Springmask är en vanlig tarmparasit. Det märks oftast genom att det kliar i rumpan, framför allt på kvällen och på natten. Behandlingen består av läkemedel och att vara noggrann med hygienen. Springmask är vanligast hos barn, men även vuxna kan få det.

Läs mer på 1177.se

Så fungerar kroppen

Här kan du läsa om hur kroppen fungerar. Du kan till exempel läsa om olika delar av kroppen, såsom muskler, leder, celler, könsorgan och urinvägar. Du kan också läsa om klimakteriet, om mens och om hur kroppen åldras.

När du loggar in på 1177.se

Med e-tjänsterna på 1177.se kan du se personlig vårdinformation och kontakta vården på ett säkert sätt. Här kan du läsa mer om de olika e-tjänsterna.

Till toppen av sidan