Kan jag vaccinera mig mot covid-19?

Jag använder blodförtunnande läkemedel. Kan jag vaccinera mig mot covid-19?

Fråga

Jag använder blodförtunnande läkemedel. Kan jag vaccinera mig?

Svar

Ja, det kan du. Du kan vaccinera dig med alla vaccin mot covid-19 som är godkända. Men berätta för den som ska vaccinera dig att du använder blodförtunnande läkemedel. I hälsodeklarationen som du fyller i innan vaccinationen ställs också frågan.

Att vårdpersonalen behöver veta det beror på att sprutan med vaccin ges i en muskel. Det kan göra att du får en blödning i muskeln. Den som ger vaccinet behöver därför vara extra uppmärksam.

Blekinge

Om du har blodförtunnande behandling i Blekinge

  • Waran: du kan vaccinera dig om din behandling är stabil och din dos inte har behövt ändras de senaste två veckorna. Om din dos har ändrats de senaste två veckorna så ska senaste PK-prov (INR) ha varit under 3.0, annars ska du återkomma efter du har tagit ett nytt PK-prov.
  • Andra blodförtunnande medel som Eliquis, Xarelto, Pradaxa, Lixiana, Innohep eller Trombyl har ingen betydelse för tidpunkten för vaccination.

Läs mer på 1177.se

Frågor och svar om vaccination mot covid-19

Här hittar du frågor och svar om vaccinationerna mot covid-19. Kontrollera att du har valt region högst upp på sidan. Då får du rätt information för dig. 

Vaccination mot covid-19

Covid-19 är en smittsam infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Vaccin är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk.

Så gör du för att vaccinera dig mot covid-19

Här får du veta hur du gör för att vaccinera dig mot covid-19.

Till toppen av sidan