AKTUELLA NYHETER OM FÖRÄNDRINGAR I VÅRA VERKSAMHETER - BLEKINGE

Gynekologisk cellprovtagning i Blekinge tar uppehåll på grund av coronaviruset

Innehållet gäller Blekinge

För att använda resurserna i hälso- och sjukvården på ett sätt som låter oss ta hand om de som behöver hjälp på grund av coronavirus gör vi uppehåll i gynekologisk cellprovtagning i Blekinge. De patienter som är kallade till cellprovtagning till och med vecka 14 är välkomna på sin bokade tid. Det är även patienter som har fått en särskilt bokad tid. Det är den gynekologiska cellprovtagningen som kvinnor i åldrarna 23-64 år blir kallade till som tar uppehåll.

Vi brukar göra ett sommaruppehåll i vanliga fall. Vi har nu fattat beslut att göra uppehållet några veckor tidigare, säger Bodil Ehn, mödrahälsovårdsöverläkare på Region Blekinge.

Region Blekinge kommer att skicka ut kallelser till de som står på tur att bli provtagna när situationen har blivit bättre. Målet är att alla som ska kallas till provtagning i år ska bli provtagna i år.

Gynekologiskt cellprov tas från livmodertappen. Provet tas för att tidigt upptäcka cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer. I Blekinge erbjuds alla kvinnor i åldrarna 23 – 64 år gynekologiskt cellprov. Det görs en primär HPV-analys (humant papillomvirus) från åldrarna 30 och uppåt.

Till toppen av sidan