Olyckor & skador

Skador på överkropp och höfter

Här kan du läsa mer om till exempel brutet nyckelben och fallskador hos äldre.

Innehåll - Skador på överkropp och höfter

Visa innehåll som:
  • Att ramla när du blir äldre

    När du blir äldre ökar risken för att du ramlar och skadar dig. Det beror på att många får sämre balans och syn samtidigt som skelettet blir skörare när du blir äldre. Om du ramlar är skador i handleden, höftleden eller axeln vanligast.

  • Brutet nyckelben

    Ett brutet nyckelben gör ont och det gör mer ont när du rör axeln och armen. Risken för att bryta nyckelbenet är större hos barn eftersom de har mjukare skelett. De flesta nyckelbensbrott läker utan behandling och ger inga besvär efteråt.

  • Bäckenbrott

    Du kan få ett bäckenbrott om du ramlar eller är med om en olycka.

  • Höftledsbrott

    Ett höftledsbrott innebär att du har brutit av eller fått en spricka i skelettet i lårbenshalsen eller övre delen av lårbenet. Det beror i stort sett alltid på att du har ramlat omkull.

  • Revbensbrott

    Ett revbensbrott innebär att ett eller flera revben har spruckit eller har gått av. Den vanligaste orsaken är att du har råkat ut för en olycka, till exempel om du har ramlat eller fått ett slag mot bröstkorgen.

  • Slag mot magen hos barn

    Ibland kan barn få ett slag eller en stöt mot magen, till exempel när de leker eller idrottar. Det kan kännas obehagligt men går över efter en kort stund.

Mer på 1177.se

Så fungerar skelett och leder

Skelettet håller oss upprätta, skyddar våra inre organ och är fäste för musklerna. Skelettets ben hålls ihop med leder. I lederna kan benen röra sig mot varandra. Det gör att hela kroppen kan röra sig.

Hjälpmedel

Här kan du läsa om olika sorters hjälpmedel och hur det går till att få dem.

Patientlagen

Patientlagen är en lag som har tagits fram för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få om din vård.

Till toppen av sidan