Vaccinationsbokning i Blekinge

Observera att du inte kan ringa till 1177 för att boka en tid för vaccination mot covid-19. Läs mer på sidan för tidsbokning.

 

Från den 19 april gäller skärpta regionala råd i Blekinge. Läs mer på sidan minska risken att du och andra får covid-19.

LÄS ANDRAS FRÅGOR

Vad gör man åt slemsäcksinflammation i knät?

Fråga

För en månad sedan fick jag en slemsäcksinflammation på framsidan av knät. Jag tog det lugnt och åt inflammationshämmande medicin i en vecka. Svullnaden gick ner men efter medicineringens slut återkom svullnaden igen så fort jag började röra på mig igen. Fick knät tömt på vätska och en kortisonspruta, vilade och började röra på mig igen efter någon vecka. Men svullnad återkom igen. Den här gången konstaterade läkaren att det var en infektion. Läkaren tömde då slemsäcken och satte in ett dränage, och jag fick antibiotika.

Hur länge kan inflammationen sitta i? Hur blir man av med inflammationen på bästa och snabbaste möjliga sätt?

Jag arbetar som snickare och står mycket på knä.

Svar

Jag ser att dina problem börjar bli långdragna och det är tyvärr min erfarenhet när det gäller slemsäcksinflammationer, att de ibland blir så här långdragna.

Knät är en led som utsätts för mycket påfrestningar och som behöver "smörjas" ofta. Smörjmedlet är ledvätskan som normalt finns i knäleden och som förvaras och tillverkas i slemsäckarna runt knäet. Det finns flera slemsäckar runt knät, bland annat framför knäskålen.

Tyvärr kan det vara svårt att bli av med slemsäcksinflammationen när den väl har uppstått. Ibland blir det också en infektion med bakterier i slemsäcken. Då brukar vi läkare tömma slemsäcken och ge antibiotika precis som för dig. Vi brukar också använda medel mot inflammation.

Det är vanligt att inflammationen kommer tillbaka, till exempel om man står mycket på knä.

På din beskrivning låter det som om du skulle behöva gå tillbaka till läkaren igen. Det är också viktigt att undvika tryck på knäna och att använda skyddskuddar i arbetskläderna. Det är möjligt att du får en ny omgång med medicin eller att läkaren öppnar slemsäcken igen.

Trots att slemsäcksinflammationer kan bli långvariga och återkomma, är det mycket ovanligt att inte bli helt bra till slut. Det är sällsynt att besvären är så långvariga att läkaren opererar bort slemsäcken.

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan