Vaccinationer

Vaccination mot hpv-virus i Blekinge för dig som är född 1994-1999

Innehållet gäller Blekinge

Du som är född mellan 1994 och 1999 kommer med start senare i vår att få ett erbjudande om att vaccinera dig mot HPV-virus, humant papillomvirus. HPV-virus är ett virus som kan orsaka livmoderhalscancer. Erbjudandet gäller även dig som redan är vaccinerad mot hpv eftersom det nya vaccinet ger ett bredare skydd än det som gavs innan 2019.

Skydda dig mot livmoderhalscancer genom att vaccinera dig mot HPV

Cellförändringar som kan leda till cancer i livmoderhalsen beror för det mesta på en infektion med viruset HPV, humant papillomvirus. Genom att vaccinera dig mot HPV minskar risken att få cancer i livmoderhalsen.

Alla kvinnor födda 1994–1999 erbjuds gratis vaccination i Blekinge

Vaccinationen är en del i en nationell studie med målet att undersöka om det går att utrota hpv och livmoderhalscancer i Sverige. Alla kvinnor födda 1994-1999 erbjuds gratis vaccination.

Studien består av två delar: 

  • HPV-vaccination 
  • HPV-självprov. I Blekinge gör du detta prov själv på en toalett på mottagningen som du vaccineras på.

Du rekommenderas att ta vaccin även om du tidigare tagit vaccin mot HPV

Innan 2019 användes en äldre version av vaccinet som inte gav ett lika brett skydd. Erbjudandet gäller därför även dig som tidigare är vaccinerad mot hpv då det nyaste vaccinet ger ett bredare skydd än tidigare vaccin. Du kommer att bli vaccinerad med Gardasil9, ett vaccin som ger skydd mot nio hpv-typer.

Du får en kallelse till vaccination

Du kommer att få en kallelse till din digitala brevlåda eller med post. Kallelsen innehåller information om vaccinationen och studien, samt en inbokad tid då du kan vaccinera dig. De första kallelserna skickas ut senare under våren 2023. 

Om du inte har möjlighet att komma på den utsatta tiden, eller inte vill ta vaccin, ber vi dig att boka om eller boka av din tid. 

Information om studien

Samtliga regioner i Sverige deltar i studien. I samband med att du tar vaccin och självprov behöver du lämna samtycke till att delta i studien. Du får information om studien medskickad i din kallelse. 

Du kan även läsa mer på denna sida.

Till toppen av sidan