Före och efter operation

Blekinge: Information till dig som ska opereras på Blekingesjukhuset

Innehållet gäller Blekinge

Du har blivit kallad till en operation som leder till att du får gå hem efteråt eller läggs in på en avdelning. Inför och efter operation är det viktigt att tänka på en del saker.

Vad ska jag tänka på inför operationen?

Vi gör vårt bästa för att du ska bli väl omhändertagen och om du har några ytterligare frågor är du givetvis välkommen att kontakta din kliniks operationsplanering.

  • Läs noggrant igenom din kallelse och var noga med förberedelserna. 
  • Om du har fått remiss för blodprov, EKG eller andra undersökningar ska du ta dessa senast en vecka innan operationen.
  • Om du har fått en hälsodeklaration ska du skicka in den i god tid. Du får ett förfrankerat kuvert med hälsodeklarationen. 
  • Avsätt hela dagen till sjukhusbesöket så att du inte har andra tider att passa. 
  • Använd bekväma kläder. Tänk på var på kroppen du ska opereras. 
  • I din kallelse finns även ett resebevis. Detta resebevis gäller för buss och tåg. Se informationen på resebeviset. Om du av medicinska skäl inte kan resa med erbjudna transporter, kontakta din kliniks operationsplanering.
  • Medtag giltig fotolegitimation.
  • Du betalar ditt besök kontant eller med betalkort. I annat fall får du en faktura på besöksavgiften, samt en faktureringsavgift på 50 kronor. 

Ibland tvingas vi ändra din operationsdag eller inställelsetid beroende på omständigheter som vi inte kan förutsäga. Ändras din operationstid kontaktar vi dig på ditt angivna telefonnummer.

Mat och dryck

Det är mycket viktigt att du följer rekommendationerna för vad du får äta och dricka före din operation. Risken är stor att du annars kan drabbas av allvarliga komplikationer eller att din operation ställs in. 

  • Sex timmar före din inställelsetid ska du börja fasta. Det betyder att du inte ska äta någonting, suga på halstabletter eller karameller. Du får heller inte dricka oklara drycker eller välling. Om du har fått en operationstid efter klockan 12.00 kan du äta en lätt frukost sex timmar innan du ska vara på sjukhuset. 
  • Du får dricka en mindre mängd klara vätskor fram till två timmar före tiden som du har fått. Exempel på klara vätskor är vatten, saft, kaffe och te utan mjölk, grädde eller mjölkliknande produkter. Behöver du ta mediciner inom de två timmarna är det okej att ta dem med lite vatten. 
  • Vi vill att du tar två stycken 500mg tabletter paracetamol innan du lämnar hemmet på din operationsdag. Detta gäller endast vuxna patienter som inte är hindrade att ta paracetamol av medicinska skäl. Du kan svälja tabletterna med lite vatten trots att du är fastande. Exempel på paracetamol är Paracetamol, Alvedon, Panodil och Pamol. 

Informationen gäller oavsett vilken typ av operation du ska göra. 

Tobak och snus

Du ska ha gjort ett allvarligt försök att sluta röka och/eller snusa innan operation eller enligt den överenskommelse du gjort med läkaren i samband med att det beslutades om operation.

Tänk på att:

  • Rökstopp gör din operation säkrare i alla skeden
  • Varje dag utan cigarettrök minskar riskerna för komplikationer till följd av syrebrist i vävnaderna.

Det är också viktigt att du behåller din rökfrihet en tid efter operationen. 

God hygien inför operationen

För att undvika infektioner efter operation, ska du duscha enligt de anvisningar vi skickar med i kallelsen. I annat fall gäller dusch med tvål och vatten på operationsdagens morgon.

Du ska inte raka eller klippa håret på den kroppsdel som ska opereras en vecka innan operation, eftersom det då finns risk för infektion. Om det behövs utförs detta på operationsavdelningen.

Smycken

Lämna dina smycken och eventuella piercingsmycken hemma. Om du använder glasögon, ta med ett glasögonfodral som är märkt med ditt namn.

Du får inte använda smink, nagellack eller kontaktlinser denna dag.

Vi ser helst att gele/akrylnaglar/gele-lack tas bort inför operationen.

Mediciner och naturläkemedel

Om du äter blodförtunnande eller diabetesmedicin se separat information som du fått i kallelsen.

Tag med din medicinlista samt dina aktuella mediciner, om möjligt i originalförpackningen, till operationsavdelningen.

Naturläkemedel kan påverka bland annat blödningen. Vi rekommenderar att du slutar med dem två veckor innan din operation. 

Vid förhinder

Om du blir förkyld, får annan sjukdom, sår på kroppen eller annat förhinder, ring återbud så snart som möjligt så att din operationstid kan erbjudas någon annan. Ring den operationsplanering du fått kallelse från.

Uteblir du från en planerad operation, utan att ha meddelat detta senast 72 timmar i förväg, debiteras du för uteblivet besök.

Frikort gäller inte vid uteblivet besök.

Operation av barn

Det är viktigt att barn och föräldrar är informerade om vad som ska hända på operationsdagen. Vi uppmanar er därför att anmäla er till barnlek. Se informationen du har fått i kallelsen. 

Operationsdagen

Före operationen kommer du att träffa en sjuksköterska eller en undersköterska och i vissa fall även den läkare som ska operera dig. Du kommer att få byta om till andra kläder. Dina personliga ägodelar förvaras inlåst under tiden du opereras och du får tillbaka dessa efter att din operation är klar.

Var beredd på att det kan bli väntetid under operationsdagen, ta gärna med dig något att läsa eller lyssna på.

Bedövning

Vilken bedövningsform som är lämplig för dig beror på din hälsa, vilken operation du ska genomgå och vad du själv önskar. Nedan beskrivs olika typer av bedövningsformer.

Narkos:

Betyder att du kommer sova. Du får sömnmedel via en plastslang i armen. Du somnar snabbt och behagligt. Efter sövningen är det inte ovanligt att du känner dig lite omtöcknad och kanske illamående. 

Sedering:

Sedering är en lättare typ av narkos där du sover mer ytligt. Du får sömnmedel via en plastslang i handen eller armen. Sedering är ofta ett komplement till ryggbedövning, lokalbedövning och nervblockad. 

Nervblockad:

I samband med vissa operationer kan nervblockad fungera bra. Smärtan blockeras genom att vi sprutar in lokalbedövningsmedel i närheten av nerven. Effekten sitter då i upp till några timmar. Ibland ges lugnande läkemedel i samband med nervblockaden. När nervblockaden släpper kan smärtstillande läkemedel behövas. 

Ryggbedövning:

Vid ryggbedövning får du bedövningsmedel via ett stick i ryggen. Det gör att du under några timmar tappar muskelkraft och känsel i nedre delen av kroppen. Du kommer fortfarande känna beröring men inte smärta. Om det behövs ger vi även lugnande läkemedel under operationen.

Efter att ha fått ryggbedövning är förmågan att kissa tillfälligt nedsatt och bedövningen måste släppa så att förmågan att kissa kommer tillbaka. Detta kan ibland göra att man behöver stanna på uppvakningsavdelningen lite längre. I vissa fall kan en tillfällig urinkateter behövas.

Lokalbedövning:

En del operationer kan utföras i lokalbedövning. Det innebär att läkaren sprutar in bedövningsmedel i det område som ska opereras. Då är du vaken och vid medvetande. Du känner inte någon smärta i den del av kroppen där bedövningsmedlet sprutas in men du kan känna beröring. När du får lokalbedövning kan du även få lugnande läkemedel vid behov.

Om du endast har fått lokalbedövning och inget annat läkemedel kan du gå hem direkt, om inte några speciella föreskrifter kopplade till det ingrepp som har gjorts kräver en stunds övervakning.

Efter operationen

När operationen är klar kommer du till uppvakningsavdelningen. Där ser personalen till att du får den omvårdnad som du behöver. Hur länge du behöver stanna på uppvakningsavdelningen beror på vilket ingrepp du gjort, samt vilken bedövning du har fått. Det beror också på om du ska läggas in på en avdelning efter operation eller om du ska åka hem.

På den postoperativa avdelningen undanber man sig samtal från anhöriga. Det är bra om du avtalar med någon som kan hämta dig efter din operation. När du är redo att åka hem kan du själv kontakta personen som ska hämta dig. Saknar du telefon kan du låna en på avdelningen. 

Personalen på uppvakningsavdelningen bedömer om du har av sjukresa och hjälper i så fall till med detta. 

Tyvärr kan du inte ta emot besök på uppvakningsavdelningen med tanke på andra patienters integritet. Undantag görs naturligtvis för föräldrar eller närstående till minderåriga barn eller personer med särskilda behov. 

Innan du åker hem får du träffa den läkare som utfört ingreppet. Du får också anvisningar och råd om hur du ska sköta såret, smärtstillande läkemedel, eventuellt recept på medicin, återbesök och sjukskrivning. Du har då möjlighet att ställa olika frågor som du vill ha svar på.

Tänk på att:

  • Efter operationen kan du må illa. Om så är fallet kan det hjälpa om du äter försiktigt resten av dagen.
  • Som nyopererad får du inte gå, cykla eller köra bil hem. Detta gäller oavsett narkosmetod. Du kan vara påverkad av mediciner du fått i samband med operationen. 

Smärtlindring

Efter operationen kan du behöva smärtlindring. Det är bra om du ser till att ha smärtlindrande läkemedel hemma. Om du vet att du har lätt för att må illa kan stolpiller vara bra. Var noga med att följa de instruktioner du har fått av den som opererat dig. Ta smärtstillande tabletter enligt ordination. 

Att tänka på när du kommit hem

Var uppmärksam på eventuella komplikationer som feber, värmeökning, rodnad kring såret, förvärrad smärta eller svullnad. 

Om du känner dig orolig för något efter operationen, ta kontakt med den opererande klinikens mottagning dagtid. Under kvällar och helger kan du ringa sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177. 

Att tänka på från sjukgymnasterna

  • Håll dig i rörelse.
  • Om du behöver vila mycket, tänk då på att röra fötter och ben ofta.
  • Alternera mellan att sitta, ligga och gå. 
  • Ta några djupa andetag då och då. 
  • Om du har slem i luftrören, hosta upp det. Håll en kudde över operationssåret om det gör ont att hosta. 
  • Om du har opererats i amar eller ben, tänk på högläge. 
Till toppen av sidan