FÖRBERED DITT VÅRDBESÖK

Till dig som ska genomgå en tarmoperation

Innehållet gäller Blekinge

Den här informationen riktar sig till dig som ska opereras i tarmen. Genom att läsa den här texten kan du förbereda dig på bästa sätt inför din operation och tiden därefter.

Inskrivning och förberedelser

Ungefär en vecka före operationen kallas du till inskrivningssamtal. Vid besöket tas blodprover på provtagningscentralen och EKG på klinisk-fysiologisk avdelning om det är aktuellt.

Vid inskrivningssamtalet träffar du sjuksköterska, sjukgymnast, läkare och narkosläkare. Om det är aktuellt med stomi träffar du även vår stomiterapeut. Vid samtalet informeras du om förberedelser inför duschning med bakteriedödande medel.

Om du behandlas med tablett Waran, är insulinbehandlad diabetiker eller om du har svårt att klara förberedelser i hemmet kan det vara så att du behöver bli inlagd på avdelningen kvällen innan operationen.

Hela dagen före operationen får du äta och dricka som vanligt om inte din läkare har ordinerat något annat. Under kvällen ska du dricka två förpackningar med en dryck som är rik på kolhydrater, så kallad PreOp-dryck. På operationsdagens morgon ska du dricka två PreOp-dryck till.

Eventuellt rengörs tarmen med hjälp av lavemang. Det beror på vilken del av tarmen som ska opereras.

På operationsdagen

Operationen sker via ett snitt i buken och den del av tarmen som är drabbad av sjukdom tas bort.  Din läkare förklarar närmare hur just din operation går till. Under operationen är du sövd. Medan du är sövd läggs en kateter in i urinblåsan via buken eller urinröret och den kommer du ha kvar så länge du har ryggbedövning (se avsnittet om smärtbehandling). Oftast kan du åka hem tre till sex dagar efter operationen.

Titthålsoperation

Om det är möjligt opererar man tarmen med titthålsteknik. Denna teknik innebär att kirurgen gör flera små hål i bukväggen istället för ett stort. Vid titthålsteknik blöder det mindre än vid traditionell öppen operation. Du återhämtar dig snabbare efter operationen och har mindre ont än om det gjorts ett buksnitt. Kirurgen avgör om det är möjligt att operera med titthålsteknik.

Vid titthålsoperation används ibland en operationsrobot. Den kontrolleras av kirurgen och består av en apparat som är kopplad till titthålen i patienten. Roboten överför kirurgens handrörelser till operationsinstrumenten i patienten. Operationsroboten kan inte göra något själv, utan operationen utförs helt av kirurgen.

Vid titthålsoperation blir du sövd. Du har inte kvar någon plastslang i ryggen efter operation utan får istället tabletter mot smärta. Under operationen läggs en kateter via urinröret till blåsan. Denna kateter har du kvar något dygn. Vid titthålsoperation finns alltid risken att operationen inte kan slutföras via titthål utan man måste då göra ett traditionellt buksnitt. Oftast kan du åka hem två till fem dagar efter en titthålsoperation.

Smärtbehandling

När operationen genomförs med traditionellt buksnitt kommer en tunn plastslang placeras i ryggen, utanför ryggmärgen. Ryggbedövningen ger smärtlindring under och efter operation. Smärtlindringen är viktig för att du så snabbt som möjligt ska komma tillbaka till normala aktiviteter, det vill säga du ska kunna vara uppe och röra dig på avdelningen och äta.

Det första dygnet kommer du att ha kvar ryggbedövningen och få paracetamol-tabletter (Alvedon eller Panodil). När ryggbedövningen har tagits bort kompletteras smärtbehandlingen med en starkare värktablett. Om du ändå får ont ska du prata med din sjuksköterska så att du kan få den hjälp du behöver.

Timmarna efter operationen

Efter operationen vaknar du på uppvakningsavdelningen. Det är mycket viktigt att du kommer igång direkt efter operationen. Vår rekommendation är att du försöker sitta uppe i en stol i omgångar och sköter andningsgymnastiken enligt sjukgymnastens anvisningar.

Två timmar efter operationens slut får du äta och dricka som vanligt. Under det första dygnet efter operationen bör du dricka minst en liter vätska, inklusive två förpackningar näringsdryck. Och för att tarmen ska komma igång ger vi oftast ett milt laxerande medel.

Dagarna efter operationen

Dagarna efter operationen får du äta vanlig mat. Du behöver dricka minst 1,5 liter vätska per dygn, inklusive tre förpackningar näringsdryck för att tillgodose ditt ökade behov av näring. För att du ska återhämta dig på bästa sätt bör du vara uppe minst åtta timmar per dygn, utspridda över hela dagen. Tiden däremellan vilar du i din säng. 

Glöm heller inte bort att göra andningsgymnastik varje timme. Måltiderna serveras i dagrummet vilket ger dig ett bra tillfälle att sitta uppe och att röra på dig en liten stund. Det är bra om du går minst två rundor i korridoren per dag. 

Mat och motion

Efter operationen är det viktigt att du försöker röra på dig och att du äter. Det gör att du snabbare återhämtar dig och det minskar dessutom risken för komplikationer. För att kunna se hur du återhämtar dig och också för att kunna hjälpa dig på bästa sätt antecknar vi vad du äter och hur mycket du rör på dig. Om du behöver får du kostråd och näringsdrycker av en dietist. 

Utskrivning och eftervård

Du blir utskriven när du har haft gasavgång eller avföring, kan äta och dricka. Det är också viktigt att smärtlindringen fungerar bra så att du inte längre har ont för att du ska kunna åka hem.

När det väl är tid för att åka hem får du en blodförtunnande spruta. Den gör att risken för blodpropp minskar. Behandlingen med den blodförtunnande sprutan ges i 28 dagar, från och med kvällen före operation. Under själva vistelsen hos oss lär vi dig att ta injektionen så att du själv kan sköta din medicinering när du väl är hemma. Du kan också få hjälp av en distriktssköterska med att ta sprutan.

Ditt operationssår hålls ihop av klipps eller stygn och dessa tas bort av en distriktssköterska efter cirka sju dagar. I samband med utskrivningen träffar du också en läkare för ett så kallat utskrivningssamtal – särskilt samtal. Då får du också ett recept på värktabletter och även ett sjukintyg om det behövs. 

När du kommit hem

Det är påfrestande att genomgå en operation, men att snabbt komma på benen och återgå till normala vanor är viktigare än all medicin. 

Kostråd

Du ska äta och dricka som vanligt när du har kommit hem, men var samtidigt medveten om att matlusten kanske minskar under en tid. 

Aktivitet och motion

För att du ska återhämta dig på bästa sätt är det viktigt att du aktiverar dig hemma, till exempel genom att promenera. Efter operationen kan du känna dig tröttare än vanligt och det kan sitta i ett par veckor. Undvik aktiviteter som gör ont, men i övrigt finns det inga restriktioner för vad du kan göra. 

Värktabletter

Du behöver troligtvis ta värktabletter även efter att du har kommit hem, men behovet kommer att minska gradvis.

Hygien

Duscha gärna men vänta två veckor med att bada. Innan du badar måste nämligen såret vara läkt.

Hjälpbehov efter operationen

Det är bra om du redan före operationen planerar för hemkomsten. Vi rekommenderar att du åtminstone de första dagarna efter utskrivningen ordnar så att du kan få hjälp av närstående eller vänner med att handla, laga mat och städa. Om du inte har någon som kan hjälpa dig eller om du redan har hemtjänst, ta kontakt med dem innan du läggs in för operation. Det är viktigt för att de ska kunna planera den hjälp du behöver när du väl är hemma och nyopererad. 

Frågor eller problem?

Om du har några frågor eller om det uppstår problem efter din hemkomst är du självklart välkommen att kontakta oss. Se kontaktinformation till mottagningen i högerspalten.

Till toppen av sidan