Husapotek
Det kan vara praktiskt och bra att ha ett husapotek hemma. Då kan du direkt ta hand om olika besvär eller sköta om sår.

Ha läkemedel hemma för en månad
Se till att du alltid har läkemedel hemma så att det räcker för en månad. Det gäller dig som har långvarig behandling med receptbelagda läkemedel och förbrukningsartiklar. Läs mer på Socialstyrelsens webbplats.
Tänk på att kontrollera giltighetstiden på ditt recept. Ett recept är oftast giltigt i ett år men det kan även vara kortare tid.
Så här gör du för att förnya recept på nätet.
Tips för ditt husapotek
En månads beredskap av läkemedel på recept
Sedan den 1 mars 2023 rekommenderar Socialstyrelsen att du har en månads beredskap av läkemedel i ditt hem. Rekommendationen gäller dig som har längre behandling med receptbelagda läkemedel, exempelvis läkemedel vid diabetes, hjärtåkommor eller blodtrycksförhöjning. Rekommendationen gäller även dig som får förbrukningsartiklar förskrivet så som stomibandage eller utrustning för blodsockerkontroll.
Rekommendationen gäller inte för kortvariga behandlingar med läkemedel eller receptfria läkemedel.
Genom att ha en månads beredskap minskar efterfrågan på läkemedel om krissituation uppstår. På så sätt minskar risken för att din behandling måste avbrytas om det blir en tillfällig störning eller brist. Risken för en ökad belastning på hälso- och sjukvård och apotek minskar också. Rekommendationen är en del i samhällets arbete med att trygga allas tillgång till läkemedel. Utöver rekommendationen genomför staten andra åtgärder för att trygga landets beredskap inför oförutsedda händelser och kriser.
Hur bygger man en månads beredskap?
Du kan hämta ut läkemedel och förbrukningsartiklar på recept en månad innan varorna beräknas ta slut. Då finns alltid en månads förbrukning hemma i beredskap. Tänk på att använda de äldsta läkemedlen först.
Om receptet gäller för mer än ett uttag som räcker i 90 dagar går det att hämta ut inom högkostnadsskyddet efter två månader. Om det inte är möjligt att hämta ut så det finns en månad kan man ta det tidigare vid nästa tillfälle.
Det här är bra att ha hemma:
- Plåster, pincett, kompresser och tejp för att fästa kompresser. Det finns olika plåster och kompresser beroende på typ av sår.
- Sårtejp, i form av smala tejpremsor för att föra ihop små glipande sår.
- Elastisk binda, till exempel för att linda stukningar.
- Skavsårsplåster som lindrar, skyddar och underlättar läkning.
- Kylbalsam och hydrokortisonkräm, som kan lindra vid lättare solsveda.
- Avsvällande nässprej eller näsdroppar, för att behandla tillfällig nästäppa.
- Febertermometer, smärtstillande och febernedsättande läkemedel. Det kan vara bra att ha dessa läkemedel i flytande form eller stolpiller om du har barn.
- Vätskeersättning, om du kräks eller får diarré.
- Medicinskt kol, att använda vid förgiftningar. Kontakta alltid Giftinformationscentralen på telefonnummer 010-456 67 00 innan du använder medicinskt kol. Ibland kan det vara olämpligt att använda medicinskt kol.
- Xylocain, alsolsprit, alsolgel eller hydrokortisonkräm som kan lindra insektsbett.
- Bedövande hudsalva för att minska smärtan om du behöver göra rent framför allt skrubbsår.
Du kan köpa läkemedlen receptfritt på ett apotek.
Viktigt när det gäller läkemedel
Det finns risk för att läkemedel blir gamla. Kontrollera därför läkemedlens hållbarhetsdatum med jämna mellanrum. Hållbarhetsdatumet finns på förpackningen. Lämna in gamla läkemedel och läkemedel som inte används till ett apotek så att de tas omhand på rätt sätt.
En del läkemedel kan vara känsliga för fukt. Därför ska du helst inte ha medicinskåpet i badrummet.
Tänk på att läkemedel som du själv har fått på recept inte ska användas av någon annan. Förvara alltid läkemedel så att inte barn kommer åt dem.