Råd om läkemedel

Husapotek

Det kan vara praktiskt och bra att ha ett husapotek hemma. Då kan du direkt ta hand om olika besvär eller sköta om sår.

Husapotek
Förvara läkemedel oåtkomligt för barn, helst i ett låst skåp eller i en låst låda.

Ha läkemedel hemma för en månad

Se till att du alltid har läkemedel hemma så att det räcker för en månad. Det gäller dig som har långvarig behandling med receptbelagda läkemedel och förbrukningsartiklar. Läs mer på Socialstyrelsens webbplats.

Tänk på att kontrollera giltighetstiden på ditt recept. Ett recept är oftast giltigt i ett år men det kan även vara kortare tid.

Så här gör du för att förnya recept på nätet.

Tips för ditt husapotek

Blekinge

En månads beredskap av läkemedel på recept

Sedan den 1 mars 2023 rekommenderar Socialstyrelsen att du har en månads beredskap av läkemedel i ditt hem. Rekommendationen gäller dig som har längre behandling med receptbelagda läkemedel, exempelvis läkemedel vid diabetes, hjärtåkommor eller blodtrycksförhöjning. Rekommendationen gäller även dig som får förbrukningsartiklar förskrivet så som stomibandage eller utrustning för blodsockerkontroll.

Rekommendationen gäller inte för kortvariga behandlingar med läkemedel eller receptfria läkemedel.

Genom att ha en månads beredskap minskar efterfrågan på läkemedel om krissituation uppstår. På så sätt minskar risken för att din behandling måste avbrytas om det blir en tillfällig störning eller brist. Risken för en ökad belastning på hälso- och sjukvård och apotek minskar också. Rekommendationen är en del i samhällets arbete med att trygga allas tillgång till läkemedel. Utöver rekommendationen genomför staten andra åtgärder för att trygga landets beredskap inför oförutsedda händelser och kriser.  

Hur bygger man en månads beredskap?

Du kan hämta ut läkemedel och förbrukningsartiklar på recept en månad innan varorna beräknas ta slut. Då finns alltid en månads förbrukning hemma i beredskap. Tänk på att använda de äldsta läkemedlen först.

Om receptet gäller för mer än ett uttag som räcker i 90 dagar går det att hämta ut inom högkostnadsskyddet efter två månader. Om det inte är möjligt att hämta ut så det finns en månad kan man ta det tidigare vid nästa tillfälle.

Det här är bra att ha hemma:

Du kan köpa läkemedlen receptfritt på ett apotek.

Viktigt när det gäller läkemedel

Det finns risk för att läkemedel blir gamla. Kontrollera därför läkemedlens hållbarhetsdatum med jämna mellanrum. Hållbarhetsdatumet finns på förpackningen. Lämna in gamla läkemedel och läkemedel som inte används till ett apotek så att de tas omhand på rätt sätt.

En del läkemedel kan vara känsliga för fukt. Därför ska du helst inte ha medicinskåpet i badrummet.

Tänk på att läkemedel som du själv har fått på recept inte ska användas av någon annan. Förvara alltid läkemedel så att inte barn kommer åt dem.

Mer på andra webbplatser

Finns läkemedlet på apoteket?

Här kan du själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök på läkemedlets namn och klicka på rutan "Lagerstatus".

Restnoterade läkemedel

Här kan du se om ett läkemedel är restnoterat, alltså slut hos tillverkaren. Du får också veta vad du kan göra. Sök på läkemedlets namn och välj ditt läkemedel i listan.

Utbyte av läkemedel på apotek

När du köper ett receptbelagt läkemedel får du ofta ett likvärdigt läkemedel som kostar mindre. Det kallas generiskt utbyte. Här kan du läsa mer.

Till toppen av sidan