LIVSSTIL OCH HÄLSA UNDER GRAVIDITETEN

Tobak och graviditet

Fostret utsätts för skadliga ämnen om du röker eller snusar när du är gravid. Det innebär risker för fostret och för graviditeten. Så fort du slutar med tobak minskar riskerna. Alla kan sluta med tobak. Du kan få hjälp om det är svårt. Men undvik nikotinplåster, nikotintuggummi och e-cigaretter.

Du bör sluta med tobak om du vill bli gravid eller när du upptäckt att du är gravid. Låt sedan bli att röka, snusa eller tugga tobak under resten av graviditeten. Ju mindre tobak som fostret i magen utsätts för, desto bättre.

Vad kan jag göra själv?

Alla kan sluta röka eller snusa. Det finns olika knep för att göra det lättare. Det viktigaste är att du själv vill sluta. Tänk på att suget efter nikotin bara brukar vara i några minuter.

Här kan du läsa mer om att sluta röka
Här kan du läsa mer om att sluta snusa

Det är ofta lättare att sluta röka och snusa under en graviditet. Du kan bli motiverad av att barnet ska må så bra som möjligt. Graviditeten kan också göra att du blir illamående av tobak, eller känner avsmak.

Vad händer i kroppen?

Tobak är en slags drog som innehåller skadliga ämnen.

De flesta av tobakens ämnen passerar över till fostret. Fostret kan till och med få i sig större mängd än du själv av vissa ämnen, till exempel kolmonoxid och nikotin. En del av ämnena i tobaken ökar risken för komplikationer under graviditeten.

Fostret får i sig kolmonoxiod

I cigarettröken finns den giftiga gasen kolmonoxid. Den gör så att du inte tar upp syre i blodet lika bra. Både du och fostret får kolmonoxid i blodet om du är gravid och röker. Fostrets blod tar upp dubbelt så mycket kolmonoxid som du själv. Giftet stannar dessutom kvar längre hos fostret.

Nikotinet påverkar fostrets storlek

Nikotin finns i all tobak. Nikotinet gör att blodet flödar sämre i livmodern och moderkakan. Fostret får då mindre syre och näring. Fostret växer sämre och väger mindre än det borde göra vid födseln. Det kallas för att barnet blir tillväxthämmat.

När du snusar utsätts du för lika mycket nikotin som när du röker, eller mer.

Vattenpipa och e-cigaretter

Vattenpipa innehåller nikotin, kolmonoxid och andra giftiga ämnen. Du bör inte röka vattenpipa när du är gravid.

E-cigaretten finns att köpa utan nikotin. Men det finns inga studier om hur de andra ämnena som finns i e-cigaretter påverkar fostret i magen. Därför bör du undvika e-cigaretter under graviditeten. E-cigarett kan också kallas elektronisk cigarett. Att röka en e-cigarett kan kallas att vejpa.

Komplikationer

Förutom att fostret kan växa dåligt är det också större risk för andra komplikationer om du röker när du är gravid:

Det finns inte så många studier om snus under graviditet. Men man vet att om du snusar ökar risken för att barnet ska bli tillväxthämmat. Det finns också en ökad risk för att barnet ska dö i magen.

Viktigast att tänka framåt

Om du har använt tobak under graviditeten kanske du mår dåligt över det. Kanske visste du inte att du var gravid. Kanske klarade du inte av att låta bli. Det är vanligt att känna skam och skuld.

Då är det bra att tänka framåt. Fokusera på hur du ska göra för att inte utsätta fostret för mer tobak.

När ska jag söka vård?

Ta kontakt med barnmorskemottagningen om du röker eller snusar och inte kan sluta själv. Där kan du få råd om hur du slutar med tobak.

Det går också bra att kontakta en vårdcentral. Där finns distriktssköterskor som är särskilt utbildade i hur man slutar med tobak.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Behandling

Det finns inga läkemedel som är godkända för behandling mot nikotinsug under graviditet.

Du bör prata med en läkare om du behöver använda nikotinläkemedel när du är gravid eller ammar.

Många som ska sluta med tobak använder nikotintuggummin eller nikotinplåster. De minskar suget. Men nikotintuggummin och nikotinplåster är skadliga för fostret. Plåster är mer skadliga än tuggummi.

Sluta-röka-linjen

Du kan ringa till Sluta röka-linjen och få hjälp. Telefonnumret är 020-840000. Det är gratis att ringa till Sluta-röka-linjen. 

Till toppen av sidan