Min tonåring struntar i sin diabetes, vad ska jag göra?

Fråga

Jag har en dotter på 19 år som haft diabetes sedan hon var tre år. Hon röker, och dricker alkohol på helgerna. Hon slarvar oerhört mycket med sina mattider och med sitt insulin. Hennes blodsocker hoppar upp och ner. Hon har inte varit hos sin diabetesläkare på över ett år. Hur påverkar detta min dotter? Vad ska jag göra som förälder?

Svar

Jag förstår att du är orolig när din dotter missköter sin diabetes, som du beskriver.

Det är vanligt att ungdomar med diabetes under en period i tonåren blir riktigt less att leva med sin sjukdom.Just i den perioden vill många känna sig som alla andra kompisar.  Det är svårt att bli påmind om att man måste sköta sitt blodsocker och ta insulin flera gånger per dag. Då kan det kännas enklare att inte låtsas om sin diabetes. Det här är en period som oftast går över efter en tid. Under den tiden är det bara att finnas till hands som förälder. Du kan alltid tala om vad du tycker. Tids nog tror jag din dotter hittar tillbaka till hälsosamma levnadsvanor igen. Det gör de flesta.

Det finns två saker som du bör se till att din dotter känner till, när det gäller diabetes.

  • Om hon druckit alkohol under kvällen ska hon alltid se till att äta något innan hon går och lägger sig. Det finns annars risk för att blodsockret blir alltför lågt under natten, och hon kan få så kallad insulinkoma.
  • Det andra är risken med att strunta i insulinsprutorna. Då kan blodsockret stiga ganska snabbt, och nå farligt höga nivåer. Då bildas så kallade syror, eller ketoner, i blodet. Då kan hon hamna i diabeteskoma.

Både insulinkoma och diabeteskoma är tillstånd som kräver akut sjukvård.

Det är också bra om din dotters kompisar vet om att hon har diabetes. Då kan de se till att hon får sjukvårdshjälp om hon skulle få farligt höga eller låga blodsockervärden. Det är inte alltid så att man själv förstår vad som är på gång när blodsockret börjar sjunka. Många av de som jag känner med diabetes beskriver att det är deras anhöriga som först inser när blodsockret börjar bli för lågt. Vanliga symtom är irritation eller förvirring.

Jag tycker att du ska försäkra dig om att din dotters närmaste vänner känner till hennes diabetessjukdom. Det är kanske det viktigaste du kan göra i nuläget för att minska risken för att hon far illa av att missköta sin sjukdom. På sikt är jag övertygad om att hon kommer att ta bättre hand om sig. 

Tomas Fritz, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan