Aktuellt i Blekinge

Smittan ökar – nu skärps restriktionerna i Blekinge

Innehållet gäller Blekinge

Den 29 november 2021: Smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka. Nu inför Region Blekinge nya restriktioner som bland annat innebär besöksförbud på Blekingesjukhuset och munskydd i kollektivtrafiken.

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Blekinge är nu tio gånger så högt som jämfört med i början och mitten av oktober. Samtidigt är det många fler som testas och både smittspårare och provtagningsstationer har ett hårt tryck.

Med anledning av det allvarliga läget beslutade särskild krisledning i Region Blekinge under måndagen om nya restriktioner. Det handlar bland annat om besöksförbud inom hälso- och sjukvården och munskydd i kollektivtrafiken under vissa tider.

- Vi behöver minska smittspridningen och se till att sjukvården inte belastas ytterligare. Därför inför vi nu dessa restriktioner efter rekommendationer från smittskyddsläkare, säger Peter Lilja, regiondirektör på Region Blekinge.

 

Besöksförbud

De nya restriktionerna innebär också besöksförbud inom hälso- och sjukvården i Blekinge. Besöksförbudet innebär att det inte är möjligt att besöka vänner eller anhöriga som är inlagda på en vårdavdelning på Blekingesjukhuset eller inom psykiatrin i Blekinge.

Det betyder också att endast en person som är fullt frisk får följa med den som söker vård. Om den vårdsökande är ett barn får två friska vårdnadshavare följa med.

En annan åtgärd för att begränsa smittspridningen är att medarbetare inom Region Blekinge uppmanas till mer hemarbetre när det är möjligt och när arbetet tillåter.

- Vi ser en kraftig ökning av smittspridningen i Blekinge. Skärpta restriktioner är nödvändigt för att få ner smittan, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

Munskydd i kollektivtrafiken rekommenderas för alla över 12 år under vissa tider på vardagar då resandet är som störst.

- Det handlar främst om rusningstider då det riskerar att bli trångt på bussar och tåg. Många använder kolletivtrafiken för att ta sig till skola och arbete och vi vill göra det vi kan för att bidra till att minska smittspridningen, säger Mona Glans, trafikdirektör på Blekingetrafiken.

Detta gäller från den 29 november:

  • Besöksförbud införs inom hälso- och sjukvården. Det betyder att det inte är möjligt att besöka vänner eller anhöriga som är inlagda på en vårdavdelning på Blekingesjukhuset eller inom psykiatrin i Blekinge. Endast en person som är fullt frisk får följa med den som söker vård. Om den vårdsökande är 15 år eller yngre får två fullt friska vårdnadshavare följa med.
  • Blekingetrafiken inför rekommendation på munskydd på vardagar mellan klockan 7-9 och 16-18 för resande från 12 år.
  • Personalmatsalarna är endast öppna för medarbetare i Region Blekinge.

Läs mer på sidan om restriktioner.

Till toppen av sidan