Aktuellt i Blekinge

Skärpta rekommendationer för covid-19-testning efter utlandsresor

Innehållet gäller Blekinge

13 juli: Folkhälsomyndigheten återinför nu rekommendationen att alla som kommer hem till Sverige efter en utlandsvistelse ska testa sig för covid-19. Bakgrunden är att fallen av smitta från resor utomlands har ökat i Sverige de senaste veckorna.

Många reser just nu och riskerar att ta med sig covid-19 hem från populära turistländer som exempelvis Spanien, där smittspridningen nu ökar. Det är viktigt att vara försiktig, både på resmålet och vid hemkomst. Med anledning av detta återinför nu Folkhälsomyndigheten en rekommendation om egenprovtagning (PCR-test) för covid-19 vid hemkomst. Rekommendationen gäller för alla, inklusive svenska medborgare, som vistats i ett utomnordiskt land. Det gäller även länder inom EU/EES. Undantag från rekommendationen är personer som fått sin första dos vaccin minst tre veckor innan ankomst till Sverige, eller har haft covid-19 under de senaste sex månaderna. Rekommendationen gäller under tiden den 12 juli till den 31 augusti.

Region Blekinges smittskyddsläkare uppmanar fler att testa sig

Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge, välkomnar de skärpta rekommendationerna, och uppmanar även resenärer som bara hunnit få en vaccindos att testa sig vid hemkomst.

- Detta eftersom vaccinskyddet mot deltavarianten är som bäst först två veckor efter andra dosen. Testa dig vid minsta symtom som skulle kunna innebära att du har covid-19, säger Bengt Wittesjö.

Han betonar det personliga ansvaret för den som kommer hem efter en utlandsresa.

- Undvik att träffa släkt eller vänner under en vecka efter hemkomst, särskilt om de är ovaccinerade eller tillhör riskgrupp, och arbeta gärna hemifrån om det är möjligt.

Folkhälsomyndigheten har fått rapporter om flera fall av covid-19 där man smittas i samband med uteliv utomlands på nattklubbar, pubar och ställen där nya kontakter uppstår. Detta ökar sedan risken för smittspridning och utbrott i Sverige, där den inhemska spridningen av covid-19 nu ligger på en låg nivå.

I vissa delar av världen och Europa ökar just nu smittspridningen av covid-19, bland annat på grund av slopade restriktioner och den mer smittsamma deltavarianten.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar följande till sig som reser på semester:

  • Håll dig uppdaterad om hur smittläget ser ut på orten du besöker. Umgås i en mindre krets och håll fysisk distans till övriga. Res aldrig om du har symtom.
  • Har du varit ute och rest gäller egenprovtagning (PCR-test) vid hemkomst till Sverige, även om du inte har symtom. Det gäller om du varit i ett land utanför Norden, oavsett vilket land du besökt. Undantag från rekommendationen gäller om du har vaccinerats med en dos minst tre veckor innan ankomsten till Sverige eller om du haft haft covid-19 under de senaste sex månaderna. Det gäller även personer som visar upp ett negativt test för inresa till Sverige och barn under sex år. Däremot bör du, liksom övriga i samhället, testa dig vid symtom på covid-19. Var försiktig med vilka du träffar den närmaste veckan efter din resa. Undvik speciellt att träffa personer som ingår i en riskgrupp.
  • Om du är smittad riskerar du att sprida smitta vidare till exempel på din arbetsplats och din närmsta krets. Var därför mycket uppmärksam på milda symtom och håll fysisk distans

Läs mer om Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Till toppen av sidan