Aktuellt i Blekinge

QR-kod införs för inloggning på 1177 Vårdguiden

Innehållet gäller Blekinge

För att öka säkerheten vid inloggning till 1177 Vårdguidens e-tjänster införs den 11 mars QR-kod vid inloggning med BankID. Förutom BankID går det också att logga in med Freja e-id plus och Telia e-legitimation.

Runt om i landet har regionerna startat vaccinationer mot covid-19. I samband med att vaccinationerna har påbörjats har även bedragare sett möjligheter. Enligt polisen har antalet anmälningar av vaccinationsbedrägerier ökat med 60 procent under februari jämfört med januari. Ungefär 95 procent av de som utsatts hittills är 65 år eller äldre.

För att öka säkerheten har därför 1177 Vårdguiden valt att helt ta bort möjligheten att logga in med personnummer när man använder BankID. För den som ska logga in ges valet att använda BankID på samma enhet som man vill logga in på, och då öppnas e-legitimationen automatiskt. Man kan också välja att använda BankID på en annan enhet, till exempel en mobiltelefon, och då används QR-kod i stället för personnummer för identifiering.

- För oss är det mycket viktigt att alla känner sig trygga när de loggar in på 1177.se och vi ser därför ständigt över våra tjänster. Många aktörer övergår nu till att använda QR-kod vid inloggning med BankID. Det är ett säkert sätt att identifiera sig och därför inför även vi det nu, säger Sofie Zetterström, afffärsområdeschef för 1177 Vårdguiden.

Läs mer

Om bedragare på 1177.se.

Till toppen av sidan