Borsta tänder

Skriv ut (ca 4 sidor)
Skriv ut

Borsta tänder rätt

Borsta tänder rätt

Steg 1

Vinkla borsten så att de översta stråna når ända till tandköttskanten. Bakteriebeläggningar finns framför allt vid tandköttskanten och mellan tänderna.

Steg 2

För borsten fram och tillbaka i sidled, med mycket små lätta rörelser, tand för tand.

Steg 3

Borsta insidan, utsidan och tuggytorna.

När insidan av de främre tänderna i över- och underkäke borstas, hålls skaftet rakt ut.Se till att borsten når tandköttet.Tryck inte för hårt med borsten och behåll små rörelser hela tiden.

Hela tandborstningen bör ta ungefär 2 minuter.

Två gånger om dagen

Bakterier i munnen kan orsaka både hål i tänderna och tandköttsinflammation. Det är därför bra att ta som vana att borsta tänderna två gånger om dagen, efter frukosten och efter sista målet på kvällen. Använd en mjuk, tät tandborste och en till två centimeter tandkräm. Det är viktigt att tandkrämen innehåller fluor, som stärker tänderna.

Sila tandkrämen

Fluorets verkan blir bättre om du silar tandkrämen mellan tänderna och sköljer munnen med endast en liten mängd vatten efteråt.

Eltandborste

Det finns många olika slags eltandborstar. En typ av eltandborste har visat sig ta bort bakteriebeläggningar mer effektivt än en vanlig tandborste. Det är den som har ett runt borsthuvud som roterar, egentligen rör sig borsthuvudet snabbt i halvcirklar fram och tillbaka – oscillerar. Du måste själv anpassa borstens tryck mot tandytan och flytta borsten metodiskt tand för tand precis som när du borstar med en vanlig borste. Rådgör med tandläkare eller tandhygienist om vilken eltandborste som passar bäst.

Även tandtråd och tandstickor behövs

Det är också viktigt att du gör rent mellan tänderna med hjälp av tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborste en gång om dagen. Du bör helst göra detta före tandborstningen om du väljer att göra all rengöring på en gång.

Fäll ihop

Texten finns översatt - Other languages

Skriv ut (ca 4 sidor)
Senast uppdaterad:
2016-11-11
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg