Råd och stöd kring cancer

Cancerfondens informations- och stödlinje

Till Cancerfonden kan du vända dig med dina frågor och funderingar om cancer och för att få råd och stöd i din situation. Linjen är bemannad av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård.

Samtalen är kostnadsfria och du får vara anonym.

"Många närstående och patienter ringer till oss. Några vill ha information om själva sjukdomen. Andra vill ha råd om hur de kan få ytterligare ett utlåtande av en läkare, så kallad second opinion, och då berättar vi hur det går till. I de flesta samtal har de som ringer ett stort behov av känslomässigt stöd; de behöver få prata med någon som har tid att lyssna."

Öppet: helgfri måndag–fredag klockan 9-16 

Telefon: 020-59 59 59

E-post: infostodlinjen@cancerfonden.se

Brev: Cancerfondens informations- och stödlinje, Cancerfonden, 101 55 Stockholm.

Barncancerfonden

Barncancerfonden består av sex barncancerföreningar runt om i landet. Föreningarna ger stöd till barn med cancer och deras familjer samt vårdpersonal och annan personal i deras arbete med barnen.

Barncancerföreningarna bidrar även till att ge sjukhus med barncancervård nödvändiga resurser samt informerar allmänheten om cancer hos barn.

Barncancerfonden nås på telefon 08-584 209 00 eller e-post: info@barncancerfonden.se

På Barncancerfondens webbplats finns mer information: Barncancerfonden

Nära Cancer – naracancer.se 

Nära Cancer är en webbplats med olika sorters stöd för dig som är 13-30 år och står nära någon som har cancer. Här kan du möta andra jämnåriga i liknande situation och kan få svar på frågor av sjukvårdspersonal. Nära Cancer har förverkligats med stöd från Regionalt cancercentrum Uppsala Örebro.

Länkar till fler organisationer och föreningar:

Patientföreningar – cancer

Ideella organisationer och nätverk

Cancerrådgivningen

Cancerrådgivningen ger information, råd och stöd till allmänheten i alla frågor som rör cancer och cancersjukdomar. Här finns specialistutbildade sjuksköterskor med lång erfarenhet. Man har också tillgång till universitetssjukhusens alla experter.

Blekinge

Cancerdrabbade familjer erbjuds avkoppling i fjällen

Intill Snötorget i Lindvallen ligger Stefans Stuga, ett specialdesignat och liftnära boende, med avsikt att bli en plats där familjer som drabbats av cancer kan koppla av, umgås, uppleva och vara tillsammans.

Stefans Stuga ingår i Stefan Paulssons cancerfond. Stefan, som gick bort i februari 2008, hade en speciell relation till Lindvallen. Därför är det en önskan från Lindvallen och SkiStar att få hedra minnet av Stefan i Stefans anda: Med Omtänksamhet, Generositet, Engagemang och Glädje.

Stefans Stuga är resultatet av många människors och företags engagemang. Vissa har haft en personlig relation till Stefan, andra vet vad det innebär när sjukdomen drabbar. Gemensamt för alla är viljan att bidra till en plats för positiva upplevelser och goda minnen.

Stuga, vistelse och resa

Stefans Stuga är praktiskt utrustad och inredd efter alla tänkbara behov. Det är en bekväm, modern och mysig stuga där hela familjen kan koppla av, umgås och bara vara tillsammans. När familjerna ankommer är allt praktiskt förberett.

Förutom boende innefattar erbjudandet, vintertid, även SkiPass, skidhyra, bad på Experium och ett restaurangbesök. SkiPassen är klara och skidutrustningen väntar i skidförrådet. Övrig tid ingår bad och bowling på Experium samt ett restaurangbesök. Sänglinne, avresestädning och stugvärdsservice ingår alltid

Familjen kommer vid behov att erbjudas 1 st hyrbil (Hertz) och vid speciella behov 2 st flygbiljetter (Kullaflyg) för transporten till Sälen.

Vem kan söka?

Till Stefans Stuga kan familjer, där någon familjemedlem (barn eller vuxen) drabbats av cancer eller gått bort i cancer,  komma för att ha fjällsemester.Varje vecka under hela året erbjuder stiftelsen två familjer en kostnadsfri veckovistelse i Stefans Stuga.

De familjer som saknar ekonomiska resurser för en sådan vistelse och där någon i familjen drabbats av cancersjukdom (barn eller vuxen), inom senaste året från och med ansökningsdatum, kan ansöka om vistelse. Även anhöriga till person som gått bort i cancer senast 6 månader från och med ansökningsdatum är välkomna att ansöka.

Sökande familjer ska vara bosatta och mantalsskrivna inom Södra sjukvårdsregionen, dvs i Skåne, Blekinge, Kronoberg och södra Halland (Halmstad, Hylte, Laholm). Stiftelsen Stefan Paulssons cancerfond har tillsammans med Region Skåne givit Regionalt cancercentrum syd (RCC Syd) har uppdraget att ta ansvar för att information når familjer som kan vara aktuella att för vistelse i Stefans stuga samt att hantera och bedömma ansökningar.

Senast uppdaterad:
2017-10-02
Redaktör:

Katti Björklund, 1177 Vårdguiden


Blekinge
Tillägg uppdaterade:
2011-10-05