Läsare berättar

Så lärde vi vår dotter att sova i egen säng

När vi fick barn och det började bli dags att lära barnet sova själv i egen säng stötte vi genast på problem. Hur vi än testade och trixade ville barnet inte somna i sin spjälsäng.

Vi lekte, sjöng, vaggade, klappade, buffade och prövade till och med femminutersmetoden – men inget hjälpte. Nu är dottern ett år och nio månader och somnar utan problem och sover hela natten.

Hur gjorde vi då?

Jo, vi lät henne somna i famnen, vaggandes i uppåt en halvtimme innan det gick att lägga ned henne i spjälsängen. När våra ryggar värkte som om de skulle gå av prövade jag en kväll att lägga henne bredvid mig i dubbelsängen. Till min stora förvåning somnade hon ganska snart där. Då var hon nio månader gammal.

Efter detta fortsatte vi låta henne somna i dubbelsängen, och så flyttade vi över henne till spjälsängen efter en liten stund där hon fortsatte att sova. Ibland tog det tio minuter för henne att somna i dubbelsängen, ibland 50 minuter, men vi fortsatte eftersom hon somnade till slut.

Vid ett år och åtta månader gick hon så plötsligt till sin egen säng när det var sovdags, och kastade ner sitt gosedjur i den. "Sova" sa hon. Vi blev förvånade över beteendet, men lyfte ned henne i sängen, pussade henne godnatt och släckte lampan. Hon vinkade "hejdå" till mamma och pappa. Vi stängde dörren och gick spända och väntade på vad som skulle hända.

Efter några minuters tystnad öppnade hon dörren, med ett leende på läpparna. Vi bäddade om henne igen och stängde dörren. Hon sov hela natten.

Sedan en månad tillbaka somnar vår dotter nu i egen säng, på eget initiativ. Vi är glada att vi följde vårt eget förnuft och inte blint stirrade på hur "alla" andra barn somnade i egen säng utom vårt. Kanske behövde hon känna vår värme och närhet lite extra under en period? Vem vet.

Lita på dina instinkter och stirra dig inte blind på hur man ska och inte ska göra. Till slut löser det sig!

Maria

Publicerad:
2011-12-29
Skribent:

Maria