Senast reviderad 2012-04-18

Varför kommer min son inte till ro?

Fråga

Min son på sju månader krånglar med sömnen under dagarna. Han är otroligt nyfiken och kan inte vara still en sekund. Han skulle behöva sova mycket mer på dagtid men kan inte. Jag märker att de tio timmar han sover på natten inte räcker, eftersom han är så gnällig under dagarna.

Jag känner själv att jag får alldeles för lite sömn och inte orkar. Min man jobbar ofta till sent på kvällarna så jag måste sköta allt hemarbete.

Svar

Din son kan vara i en utvecklingsfas som gör att han har svårt att koppla av. Han är nog för nyfiken för att kunna sova på dagen.

Du skulle kunna prova att ni vilar tillsammans under dagen. Det kan vara så att han behöver mer av din närhet just nu. Jag förstår om du har massor att göra när han väl har somnat, men just nu är det viktigt att du får sova tillräckligt själv för att orka med dagen.

Kanske du och din man kan komma överens om att han ibland på helgen tar hand om sonen själv en stund, så du kan vila eller göra något annat för att hämta krafterna.

Det finns egentligen inget uttömligt svar på din fråga. Jag tycker du ska kontakta BVC för att få råd och stöd. Ibland kan man även få träffa en barnpsykolog om det behövs.

Slutligen vill jag säga att det är helt normalt att känna så här. Vissa barn kräver mer än andra. Det betyder inte att det är något fel vara sig på dig som mamma eller din son. Var inte rädd att be om hjälp, det behöver vi alla ibland.

Ann-Sofie Norling, Sjuksköterska