Senast reviderad 2016-12-16

Min tioåriga dotter är rädd för allt, hur kan jag hjälpa henne?

Fråga

Min tioåriga dotter är så rädd, bland annat för att vara ensam, för mörker, för höga ljud och även för vissa människor. Hur kan jag hjälpa henne?

Svar

Det första du kan göra är att acceptera hennes rädsla. Tänk på att du är tryggheten i hennes liv och det du bidrar med av trygghet hjälper henne enormt.

Prata med henne om vilka situationer hon är rädd för. Försök att ordna vardagen för henne så att du eller någon annan vuxen finns närvarande de gångerna.

Avdramatisera rädslorna genom teckningar och lekar. Acceptera samtidigt att vissa situationer bör man vara lite rädd och försiktig inför. Det är normalt att vara lite avvaktande mot det som är okänt.

TV, film och övrig media kan ofta ge otäcka bilder som kan vara svåra för barn. De fastnar i huvudet och kan vara svåra att komma ifrån tankemässigt. När barnet lugnar sig efter en hektisk skoldag kommer bilderna tillbaka i mörkret.

Gör kvällsnattningen trevlig för henne, dra ner rullgardinen, stäng garderobsdörren och ta bort sådant som kan skrämma henne. Sitt gärna hos henne när hon ska somna och gör det bekvämt för dig med en bok eller tidning så att hon ser att du "har all tid i världen" för henne.

Ann-Sofie Norling, sjuksköterska