Senast reviderad 2013-08-21

Hur ska jag kunna sluta med mina insomningstabletter?

Fråga

Jag har sedan fem år haft olika insomningstabletter. Senaste tiden fick jag byta till två olika sorter som ska komplettera varandra. Jag tar två stycken Propavan  och en Flunitrazipam.

Jag har ett lugnt liv nu, tidigare har det varit jobbigt, och jag vill sluta med medicinerna. Jag skulle vilja veta om det finns ställen där man kan få hjälp att sluta med all medicin, till exempel något hälsohem eller behandlingshem.

Svar

Du är klok som vill sluta med ditt regelbundna medicinerande med sömnmediciner. De kan vara bra för tillfälligt bruk, men längre tids medicinering ska man undvika. Har man hamnat i en sådan cirkel är det dock inte kört på något sätt.

Jag tror faktiskt att du skulle kunna klara nertrappningen själv utan att behöva vårdas på behandlinghem.

Sluta först med Flunitrazepam. Minska successivt dosen med ett halvt milligram var tredje eller var fjärde dag. Du har ju inte bråttom, så du kan trappa ner under ännu längre tid om du tycker att det känns för snabbt. Ibland kan det behövas flera veckor för varje steg.

Sen gör du på samma sätt med Propavan, som brukar vara lättare att sluta med. Ta först bara en tablett till natten under några veckor och slutligen trappar du ner genom att ta dem varannan och sedan var tredje dag.

Jag är övertygad om att du klarar detta själv eftersom du uttrycker en så stark egen vilja att avbryta denna behandling. Skulle du ändå känna att du behöver mer stöd kan du säkert få råd och hjälp på en psykiatrisk mottagning eller beroendemottagning.

Lars-Olof Hensjö, Läkare, specialist i allmänmedicin