Tips vid tandolycksfall

Det är vanligt att tänder slås ut eller skadas i olyckor. Tänderna ska alltid undersökas av en tandläkare efter en olycka, oavsett om det är mjölktänder eller permanenta tänder som har skadats. Om en permanent tand slås ut är det viktigt att förvara den rätt innan besöket hos tandläkaren. Här kan du läsa mer om det.

En tandläkare behöver undersöka tänderna så snart som möjligt om en permanent tand har slagits ut. Det är viktigt att skydda tandens rot på väg till tandläkaren, så att roten inte torkar ut. 

Gör därför något av följande så snart som möjligt efter olyckan: 

  • Sätt tillbaka tanden i hålet där tanden satt. Det är det bästa stället att förvara tanden på väg till tandläkaren. Barn kan bita i en näsduk för att hålla tanden på plats. 

  • Lägg tanden i ett glas med mjölk om du inte kan sätta tillbaka tanden i hålet. 

  • Lägg tanden under tungan om du inte har mjölk och inte kan sätta tillbaka tanden i hålet. 

  • Lägg tanden i ett glas med koksaltlösning om du inte har mjölk eller kan förvara tanden i munnen. 

Lägg inte tanden i vatten. Det skadar tandroten. 

Du kan behöva rengöra tanden innan du sätter tillbaka den. Ta då tag i tandkronan, det är den ljusa delen av tanden. Undvik att röra tandroten. Skölj sedan försiktigt av tanden i kallt rinnande vatten i cirka tio sekunder. 

En utslagen mjölktand kan förvaras i papper

En utslagen mjölktand behöver inte förvaras enligt instruktionerna i punktlistan ovan. Du kan vira in tanden i papper om du vill ta med den till tandläkaren eller spara den. Det är viktigt att låta en tandläkare undersöka barnets tänder efter en tandolycka. Då undersöker tandläkaren om de permanenta tänderna som inte vuxit ut än har skadats.  

Text: Jenny Andersson

Till alla nyheter