Barn och ungdomar äter mindre godis men för mycket rött kött

Ungdomar äter helst tacos på fredagar, äter mindre godsaker än tidigare och sparar ofta godiset till helgen. Det här går att läsa i Livsmedelsverket nya rapport om ungdomars matvanor. Rapporten visar också att ungdomar äter för mycket rött kött och för lite frukt och grönsaker.

Ungefär 3 000 barn och ungdomar i årskurserna fem, åtta och två på gymnasiet deltog i undersökningen.

Rapporten visar bland annat att ungdomar dricker mindre läsk och äter mindre godis nu än vid tidigare mätningar. Många äter också nyttigare i veckorna och sparar godis och läsk till helgen.

Socker gör det lätt att bli överviktig och det ökar risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdom, typ-2-diabetes och cancer. Ett sätt att minska på mängden är just att spara dem till någon gång i veckan, till exempel till helgen.

Det går också att läsa i rapporten att de flesta äter grönsaker varje dag, men bara ungefär 150 gram. Livsmedelsverkets rekommendation är 500 gram frukt och grönsaker per dag. Mindre än tio procent av ungdomarna får i sig den mängden.

Ungdomar i dag äter mindre kött än vid tidigare mätningar men fortfarande mer än Livsmedelsverkets rekommendation. Att äta mycket rött kött och charkprodukter ökar risken för tjock- och ändtarmscancer och även risken för hjärt- och kärlsjukdom. Charkprodukter innehåller dessutom ofta mycket salt och onyttigt fett.

Här kan du läsa Livsmedelsverkets rapport om ungdomars matvanor. På 1177.se kan du läsa mer om hur du äter hälsosamt. Du kan också läsa mer om mat för barn 1-6 år.

Text: Jenny Andersson

Till alla nyheter