Drop in-tider för cellprov

Den 9–11 maj har kvinnohälsovården öppet för drop in-cellprov på mottagningarna i Blekinge, för dig som av olika skäl inte tog ditt cellprov senast du blev kallad.

Varje år brukar Landstinget Blekinge under en vecka lägga lite extra fokus på att få kvinnor att ta ett gynekologiskt cellprov. De senaste åren har cellprovsbussen åkt runt i länet och tagit emot kvinnor på drop in. Nu har den bussen dock gjort sitt och används till andra saker. I år satsar vi fortfarande på att öppna upp för drop in, men den här gången på mottagningarna.

Många kvinnor struntar i att ta cellprov för att de inte tycker sig ha tid. Andra kvinnor undviker det helt enkelt eftersom de tycker att situationen är obehaglig. Eller för att de är rädda för vad svaret kan visa.

– Vilket skäl du än har till att strunta i att ta ett gynekologiskt cellprov är det någonting du kan prata med vårdpersonalen om. Kanske behöver du extra lång tid bokad för att inte känna dig stressad eller kanske behöver du prata med en barnmorska innan för att höra hur provet går till? Oavsett vad orsaken är så finns vi tillhands för att svara på frågor och ge det stöd du behöver! säger barnmorskan Eleonor Sällberg.

Hon är den som samordnar cellprovsveckan och hon har märkt att en del kvinnor slutar ta cellprov efter en eller ett par kallelser. Totalt sett är det nästan 20 procent av de kvinnor som kallats som inte kommer på kontroll.

– Eftersom det sexuellt överförbara viruset som är grunden till cellförändringar har tid att utvecklas under många år är det viktigt att du fortsätter ta testet regelbundet även efter att du fyllt 30 år och levt med samma partner länge, säger Eleonor Sällberg.

Just för att fånga upp de kvinnor som är mitt i livet och inte riktigt hinner med att prioritera sig själva öppnar landstinget upp drop in-tider den 9–11 maj. Så du som fått en kallelse till cellprov och inte hunnit gå, prioriterat bort det eller missat din tid är då välkommen på drop in. Du som har tagit provet senast du blev kallad kan lugnt invänta nästa kallelse.

 

Drop in-tider

Tisdagen den 9 maj:
Kvinnohälsovårdsmottagningen i Karlshamn klockan 13.00–16.30
Kvinnohälsovårdsmottagningen i Olofström klockan 13.00–16.30
Kvinnohälsovårdsmottagningen i Sölvesborg klockan 13.00–16.30
Kvinnohälsovårdsmottagningen i Ronneby klockan 16.00–17.45

Onsdagen den 10 maj:
Kvinnohälsovårdsmottagningen i Karlskrona klockan 16.00–17.45

Torsdagen den 11 maj:
Kvinnohälsovårdsmottagningen i Lyckeby klockan 16.00–17.45

Text: Ulrica Kalmerlind

Till alla nyheter