Fästingbett – egenvård

Skriv ut (ca 3 sidor)

Om du blir biten av en fästing brukar huden bli lite röd runt bettstället i ett par dagar. Det kan även klia. Ett fåtal fästingar bär på smittämnen som kan föras över när de biter sig fast. Du bör ta bort en fästing så fort som möjligt.

Skriv ut

 • Fästingar: hona och hane

  Den fullvuxna fästingen kan bli två till fyra millimeter lång. Honan är större än hanen.

 • Fästing tas bort med fästingborttagare

  En fästing har bitit sig fast i huden. Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Fästingar ska inte vridas loss.

Risken att bli biten av en fästing som bär på smitta och sedan bli sjuk är liten, men om det skulle hända kan sjukdomen bli besvärlig och någon gång allvarlig.

Tre aktiva utvecklingsstadier

Fästingen genomgår tre aktiva stadier i sin utveckling. Från larv till nymf och därefter till vuxen fästing. I varje stadium behöver den suga blod för att utvecklas vidare. Larven ser ut som en fästing men är mindre, ungefär en halv millimeter lång. Nymfen är runt en millimeter och den vuxna fästingen är 3-4 millimeter lång.

Ta bort fästingen på en gång

Om du hittar en fästing på kroppen ska du ta bort den så fort som möjligt. Risken för att få i sig smittämnen ökar ju längre tid fästingen får sitta kvar. Men det är ändå bra att vänta tills man har tillgång till en pincett och bra belysning. Det är ingen mening att smörja eller badda något på fästingen innan den tas bort.

 • Använd en pincett eller en fästingborttagare. Båda finns att köpa på apotek.
 • Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut.
 • Försök se till att hela fästingen följer med, men om rester av fästingens käkparti blir kvar i huden kan man låta det vara. Kroppen stöter själv bort det.
 • Tvätta bettstället med tvål och vatten.
 • Efter några dagar uppstår en liten inflammation. Om det finns kvarvarande delar av fästingen kan du ofta ganska enkelt ta bort dem då med en pincett eller en nål, men det är inte nödvändigt att göra det.

Använd långbyxor och långärmat

Fästingar finns främst i skog och i högt gräs. De kan bli aktiva redan tidigt på våren, när det börjar bli fyra till fem grader varmt. Säsongen för fästingar brukar räknas från mars till november. Du kan skydda dig genom att bära täckande klädsel - långärmad tröja, långbyxor, strumpor och heltäckande skor, helst stövlar. Det har visat sig att mörkt färgade kläder drar till sig färre fästingar, men däremot kan de vara lättare att upptäcka på ljusa kläder.

Sök efter fästingar på kroppen

Det är även bra att noggrant leta efter fästingar på kroppen när du har kommit inomhus eller klär av sig. Fästingen kanske inte har hunnit bita sig fast ännu eftersom den vandrar omkring en stund på kroppen innan den bestämmer sig för att bita. Om du har barn som brukar leka i skog och mark bör du ta för vana att varje kväll leta efter fästingar när barnet klär av sig. Det är också bra att regelbundet leta efter fästingar på hundar, katter och andra husdjur.

Söka vård

Det är vanligt att du redan samma dag som du har blivit fästingbiten får en mindre rodnad runt bettet som snart går över av sig själv. Om du efter en vecka fortfarande har en rodnad ska du kontakta vårdcentralen. Ibland växer rodnaden, men inte alltid. Oavsett om den växer eller inte ska du kontakta vårdcentralen. Kontrollera huden runt bettet under minst fyra veckor.

Om du en tid efter fästingbettet får feber, huvudvärk, känner dig illamående, är ovanligt trött, har muskelvärk eller får ansiktsförlamning ska du också kontakta vårdcentralen.

Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

Sjukdomar som sprids av fästingar

Det finns flera sjukdomar som kan spridas med fästingar. De vanligaste i Sverige är borrelia och TBE, som även kallas fästingburen hjärninflammation. TBE förekommer endast i vissa riskområden.

TBE orsakas av ett virus som det går att vaccinera sig mot. Eftersom TBE kan leda till hjärninflammation rekommenderas vaccination om man bor eller vistas mycket i ett riskområde.

Borrelia orsakas av en bakterie. Du kan inte vaccinera dig mot borrelia, men sjukdomen kan behandlas med antibiotika.

Fästingar kan också överföra en annan bakterie som kan ge fästingfeber, en sjukdom som är vanlig bland djur. Människor kan också smittas men får mycket sällan några symtom.

Skriv ut (ca 3 sidor)
Publicerad:
2015-02-11
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Illustratör:

Lotta Persson, Göteborg

Teknisk producent:

Svenska grafikbyrån