Bränd av maneter

I manetens bränntrådar finns nässelceller med gift. Råkar du nudda trådarna brister nässelcellerna. Då skjuts små trådar med hullingar i änden ut och gift sprutas in i huden. Giftet innehåller flera ämnen som irriterar. Huden blir blekröd till röd och det kan svida ordentligt.

  • Röd brännmanet och öronmaneter

    Det finns röda eller blå brännmaneter med långa bränntrådar. Öronmaneter bränns inte. De har fyra "ringar" i mitten och är genomskinliga med en lätt blåaktig eller skär ton.

I svenska vatten finns inga maneter med dödligt gift, men det finns några som är tillräckligt obehagliga för att man ska vara försiktig, till exempel röd och blå brännmanet. De finns framför allt på västkusten och runt södra Skåne.

Skölj först med vatten

Det bästa är att direkt skölja i rikligt med vatten, så att bränntrådarna spolas bort. Använd saltvatten i första hand då kranvatten kan göra att mer gift frisätts. Om bränntrådarna inte går att skölja bort kan du prova att skrapa bort dem med ett styvt föremål med inte alltför vassa kanter, till exempel ett kreditkort. Du kan även dra bort trådar med en bred tejp, exempelvis silvertejp. Rakning med raklödder och hyvel kan också fungera. Gnugga inte med en handduk eftersom då kan göra att fler nässelceller brister och avger gift.

Lindra smärtan

Du kan lindra smärtan genom att kyla huden. Kallt vatten har bra effekt och kan användas så länge du känner att det gör nytta. Kommer smärtan tillbaka kan du kyla av huden igen. Du kan också pröva att kyla huden med kylbalsam.

Receptfria läkemedel

Om det gör väldigt ont kan du ta smärtstillande läkemedel med paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil, eller läkemedel med ibuprofen, till exempel Ibumetin eller Ipren. Om du är över 75 år, har någon hjärt-kärlsjukdom eller tidigare har haft magsår bör du använda paracetamol istället för ibuprofen eller liknande läkemedel, så kallade NSAID.

Du kan även pröva en salva som innehåller lidokain, Xylocain, som kan bedöva smärtan något. Om det kliar kan du pröva att försiktigt stryka på lite hydrokortison-kräm på huden. Innan krämen smörjs på ska du vara noga med att skölja huden ordentligt och torka torrt.

Söka vård

Du bör kontakta vården om du har fått brännskador i ögonen. Detsamma gäller om du har fått en kraftig reaktion i huden med utbredd rodnad, svullnad och kraftig ömhet.

Om du får feber och känner dig medtagen ska du också kontakta vården.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 

Senast uppdaterad:
2015-02-04
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg