KUB – kombinerat ultraljud och blodprov

Västra Götaland

KUB i Västra GötalandKUB erbjuds kostnadsfritt till alla kvinnor i Västra Götaland som har fyllt 35 år vid sista menstruationen. Man kan göra undersökningen på ett sjukhus.

Närhälsan har också fyra barnmorskemottagningar i Göteborg som erbjuder KUB. Dessutom går det bra att kontakta privata mottagningar. Vårdcentraler utför inte KUB.

 

Om du är under 35 år

Om du ännu inte har fyllt 35 år men ändå vill göra KUB så kan du göra det på fyra av Närhälsans barnmorskemottagningar i Göteborg eller på en privat mottagning. Du får räkna med att det kostar från 1500 kronor och uppåt för att genomföra testet.

 

Barnmorskan bokar in en tid

Om du vill få en tid för KUB ska du kontakta din barnmorska. På barnmorskemottagningen tas ett blodprov. Mottagningen bokar sedan in en tid åt dig för ultraljudsundersökning. Då får du också skriftlig information.
Går du till en privat mottagning kan den ha andra rutiner.

 

Använd tjänsten Hitta vård

För att veta vilka mottagningar som erbjuder KUB kan du använda dig av tjänsten Hitta vård. Skriv KUB eller KUB-test i sökrutan så listas de offentliga och privata barnmorskemottagningar upp som erbjuder undersökningen.

 

Fler undersökningar vid risk för kromosomskada

Om undersökningarna visar att det finns en viss sannolikhet för att fostret har en kromosomskada, erbjuds du en utvidgad undersökning med fostervattenprov och moderkaksprov. Det görs på ett sjukhus.

Allmänt

Undersökningen KUB är ett sätt att ta reda på sannolikheten för att ett foster har Downs syndrom eller två andra mer ovanliga kromosomförändringar.

KUB kan inte ge klart besked om fostret har kromosomförändringar, eftersom undersökningen bara mäter hur stor eller liten sannolikheten är. För att få veta säkert måste man göra ett fostervattenprov eller moderkaksprov. Men resultatet på KUB kan hjälpa de blivande föräldrarna att bestämma om de önskar gå vidare och göra ett sådant prov.

KUB-undersökningen innebär att man dels lämnar ett blodprov som mäter vissa graviditetshormoner, dels genomgår en särskild ultraljudsundersökning. Blodprovet kan lämnas efter graviditetsvecka 9 och undersökningen med ultraljud ska göras i vecka 11-14.

Med hjälp av blodprovssvaret, ultraljudsundersökningen och hur gammal man är görs en beräkning för sannolikheten att fostret har någon av de kromosomförändringar som går att upptäcka med KUB.

Vissa landsting erbjuder KUB enbart till gravida kvinnor som har fyllt 35 år, medan andra landsting erbjuder undersökningen till alla gravida. En del landsting erbjuder inte alls KUB.

Förberedelser

Man behöver inte förbereda sig på något särskilt sätt.

Hur går undersökningen till?

Blodprovet tas genom ett stick i armvecket. Provet måste ha lämnats minst en vecka före ultraljudsundersökningen för att man ska kunna få besked om resultatet på en gång. Lämnar man provet först i samband med ultraljudsundersökningen får man vänta en vecka tills blodprovet har analyserats

Ultraljudsundersökningen görs utanpå magen och mäter fostrets nacke på ett speciellt sätt. Det kallas nackuppklarning och den här ultraljudsundersökningen kallas därför NUPP. Det går att göra enbart NUPP-undersökning, men resultatet blir säkrare med KUB.

Hur mår man efteråt?

När man fått besked om sannolikheten att fostret har kromosomförändringar kan man känna sig osäker på vad det innebär. Då kan det vara bra att prata med sin barnmorska eller läkare, som kan ge råd och stöd.

Senast uppdaterad:
2013-05-29
Granskare:

Katarina Tunón, gynekolog och förlossningsläkare, Östersunds sjukhus


Västra Götaland
Tillägg uppdaterade:
2014-11-20
Redaktör:
Jan Kallenberg
Granskare:
Anna Glantz, mödrahälsovårdsöverläkare, Närhälsan, Västra Götalandsregionen