Stukad fot

Vad kan man göra själv?

Vad kan man göra själv?

  • En man lägger om en kvinnas stukade fot.

    Genom att linda foten kan skadan läka fortare. Det kan också kännas skönt med kyla, till exempel kan man lägga en ispåse mellan lagren av bindan.

  • Olika steg i lindandet av en stukad fot

    Börja att linda nere på foten och upp runt vristen (1). Linda ner runt foten igen och upp (2). Linda växelvis några gånger och fortsätt upp runt benet (3).

En skada på vävnaderna runt leden

En stukning eller vrickning betyder att man skadat vävnaderna runt leden. Ibland kan man också få en blödning i ett närliggande muskelfäste. Blödningen kan göra att det stukade stället blir svullet. Om man har stukat foten gör det ont när man stödjer på den. Det är vanligt att man stukar eller vrickar sig i samband med motion och idrott.

Högläge

Det känns ofta skönt att hålla den skadade kroppsdelen högt. För att dämpa svullnaden bör skadan hållas högre än hjärtat. Har man skadat foten kan man lägga sig på golvet och ha foten på en stol eller en stor kudde.

Linda leden för att förhindra svullnad

Skadan läker fortare om man kan minska blödningen. Det kan man försöka göra genom att linda den skadade kroppsdelen med en elastisk binda. Det är bra att linda hårt till att börja med för att minska svullnaden. Spänn den elastiska bindan maximalt mellan varje varv. Lossa på bindan när det har gått femton minuter. Om man känner domningar måste man lossa på bindan på en gång.

Det kan vara bra att ha ett förband runt skadan så länge det känns svullet eller gör ont. Om den elastiska bindan ska fungera som ett stödförband får den inte sitta för hårt. För att undvika att förbandet blir för hårt kan man spänna bindan maximalt och sedan släppa efter lite innan man lägger ett nytt varv.

Is kan lindra

Det kan kännas skönt att kyla ner det skadade området. Det kan man göra genom att lägga is i en plastpåse mellan lagren på den elastiska bindan. Ispåsen bör inte läggas direkt på huden, eftersom kylan kan göra skada.

Receptfria läkemedel kan lindra värk

Om skadan känns svullen och varm och det värker kan man ta smärtstillande medicin. Man kan använda medel som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon och Panodil, eller medel som innehåller ibuprofen, till exempel Ibumetin eller Ipren.

Om man är över 75 år, har någon hjärt-kärlsjukdom eller tidigare har haft magsår bör man använda paracetamol istället för ibuprofen eller liknande läkemedel, så kallade cox-hämmare.

De receptfria medlen finns i olika former. Förutom tabletter finns det till exempel gel som stryks direkt på huden och stolpiller. Följ alltid anvisningarna som finns på förpackningen noga.

Träna upp styrkan i fotleden

När man känner att man kan stödja på foten utan att det gör ont är det bra att börja träna upp styrkan i fotleden igen. Det gör man ofta automatiskt eftersom man börjar använda foten som vanligt. Om man har en tendens att ofta stuka fotleden kan det vara bra att lägga lite extra energi på att bygga upp musklerna runt leden. Ibland kan man behöva hjälp av sjukgymnast.

Man kan behöva kontakta vården

Om man efter ett par dagar fortfarande har ont när man går eller om svullnaden inte går ner bör man kontakta sin vårdcentral. Om man har mycket ont och är svullen eller om det är svårt att stödja på foten bör man kontakta vården på en gång.

Man kan alltid kontakta sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Se en film om hur foten ska lindas

Här kan du se en film med instruktioner om hur man lindar en stukad fot. Glöm inte att sätta på ljudet på datorn.

Fäll ihop
Senast uppdaterad:
2011-02-28
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg