Bursit – slemsäcksinflammation

Allmänt

Slemsäckar har man på många ställen i kroppen runt leder och senor. De är små vätskefyllda påsar som har till uppgift att skydda lederna och underlätta rörelserna.

Slemsäckarna kan bli irriterade om en led eller sena överbelastas eller utsätts för långvarigt tryck, till exempel om man står länge på knäna eller lutar sig mycket mot armbågen. När en slemsäck irriteras kan en inflammation uppstå. Då bildas mer vätska i slemsäcken och den blir större och börjar ömma.

Man kan också få inflammationer i slemsäckarna om man har någon reumatisk sjukdom.

Slemsäcksinflammation kallas också för bursit och det är vanligast i knän, axlar och armbågar.

Symtom

Om man har en inflammation i en slemsäck är det vanligt att det

  • är svullet i eller kring en led
  • ömmar om man trycker mot svullnaden
  • gör ont när man anstränger leden eller senan.

Behandling

Om orsaken till besvären är långvarigt tryck bör man försöka undvika allt tryck på slemsäcken. Om orsaken är överbelastning bör man försöka minska belastningen på leden eller senan. Men det är bra att fortsätta röra på leden. Om man har mycket ont kan man ta smärtstillande läkemedel.

Är besvären långvariga kan man behöva behandling med sjukgymnastik. Ibland kan man få läkemedel mot inflammation och kortisonsprutor.

När ska man söka vård?

De allra flesta som får en slemsäcksinflammation behöver ingen behandling eftersom den ofta läker av sig själv på ett par veckor.

Om man har mycket ont eller om besvären inte går över på ett par veckor kan man ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 eller kontakta en vårdcentral.

Senast uppdaterad:
2012-12-12
Skribent:

Rikard Viberg, specialist i allmänmedicin, Stockholm.

Redaktör:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden