Kontakteksem

Allmänt

Det finns två typer av kontakteksem, allergiskt och icke-allergiskt.

Icke-allergiskt kontakteksem sitter oftast på händerna och kallas även för handeksem. Det uppstår när hudens naturliga skydd bryts ner, till exempel genom att man ofta tvättar sig med tvål eller lösningsmedel. Icke-allergiskt kontakteksem är vanligt i yrken där personalen handskas mycket med vatten och rengöringsmedel, men hur känslig man är skiljer sig mycket från person till person. Risken för att få icke-allergiskt kontakteksem ökar om man hade eksem som barn.

Allergiskt kontakteksem uppstår på den delen av huden som har varit i kontakt med något man är allergisk mot. Det sitter för det mesta på händerna, armhålorna och ansiktet, framför allt runt ögonen. Vanliga ämnen som kan framkalla allergiskt eksem är till exempel nickel, krom, vissa konserveringsmedel i hudvårdsprodukter och latex, då allergin beror på ämnen som används vid framställning av latex.

Risken för att utveckla nickelallergi ökar om man använder smycken som innehåller nickel. Allergirisken är särskilt hög om man har låtit pierca sig eller har tagit hål i öronen och använder smycken som innehåller nickel. Om man en gång har blivit allergisk mot nickel så varar överkänsligheten hela livet.

Symtom

Vanliga symtom på huden när man har eksem är

  • rodnad
  • sprickor
  • blåsor.

Dessutom börjar det ofta att klia och när man kliar sig kan besvären förvärras.

Behandling

Man bör tvätta sig mindre ofta på området där man har besvär. Om huden inte har synlig smuts kan man göra rent händerna med handsprit i stället för med tvål och vatten. En mjukgörande kräm som används ofta och rikligt kan hjälpa huden att bygga upp det naturliga skyddet. Ibland kan en receptfri mild kortisonkräm läka eksemet. Man kan även behöva en starkare kortisonkräm som en läkare skriver ut på recept.

Om man har kontakteksem som beror på allergi bör man undvika kontakt med det som framkallar allergin.

När ska man söka vård?

Om man har använt receptfri kortisonkräm eller kortisonsalva under en vecka utan att eksemen har blivit bättre kan man ringa sjukvårdsrådgivningen eller kontakta en vårdcentral.


Senast uppdaterad:
2014-10-03
Skribent:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad.

Redaktör:

Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden