Cellprovskontrollen - snabb, smärtfri och livsviktig

Livmoderhalscancer är en allvarlig sjukdom, men den går att förebygga. I Sverige har vi kommit långt tack vare att så många kvinnor deltar i de regelbundna cellprovskontrollerna. - Kontrollerna är helt unika! De går snabbt, det gör inte ont och om vi hittar cellförändringar så gå de alltid att behandla. Det är verkligen en billig livförsäkring, menar utvecklingsbarnmorska Mare-Liis Ryd, som är starkt engagerad i arbetet att förebygga livmoderhalscancer.

Alla kvinnor mellan 23 och 60 år kallas till regelbundna cellprovskontroller. Vid besöket tas prover på livmoderhalsen för att hitta cellförändringar.

– Det är viktigt att veta att en cellförändring INTE är detsamma som cancer. I de flesta fall handlar det om en infektion som läker ut av sig själv. Ibland kan en cellförändring vara ett förstadie till cancer på livmoderhalsen. Det som är positivt är att den kan behandlas ganska enkelt, så att det aldrig behöver bli någon cancer, förklarar Mare-Liis Ryd på regionala enheten för cervixcancerprevention i Göteborg.

Åtta av tio kvinnor kommer

I Västra Götalandsregionen kommer åtta av tio kvinnor till kontrollerna. Men en femtedel deltar inte. Och det är också de kvinnorna som löper störst risk att drabbas av livmoderhalscancer.

– Den vanligaste livmoderhalscancerpatienten är en äldre kvinna som inte gått på regelbundna cellprovskontroller. Hon löper 2,5 gång så stor risk att drabbas. Jag tycker att det är så synd, nu när vi har både kunskapen, verktygen och resurserna för att förebygga sjukdomen, säger Mare-Liis Ryd.

Viktigt peppa varandra

Att kvinnor väljer att inte gå, kan bero på att de helt enkelt inte vet hur viktiga testerna är. En del tycker att undersökningen verkar obehaglig. Den som känner sig väldigt orolig kan få extra stöd och rådgivning på barnmorskemottagningen.

– Jag skulle också önska att kvinnor pratade mer med varandra om det här. Att en mamma peppar sina döttrar, och att man pushar på sina systrar eller väninnor om de känner sig tveksamma till att gå.

Vissa kvinnor väljer bort kontrollerna för att de känner att de inte har tid. Därför jobbar man nu på att öka tillgängligheten, bland annat genom kvällsöppna mottagningar.
I Skaraborg kan man boka om sin tid via nätet vilket har fått fler att delta. Målet är att samma system ska införas i hela Västra Götalandsregionen.

Det är bara att gå dit

– Jag kan bara uppmana alla kvinnor att prioritera kontrollerna. Det är faktiskt ganska enkelt. Sjukvården håller reda på tiderna, utskicken och provresultaten. Det är bara att gå dit när inbjudan kommer i brevlådan! Ta dig tid! Det är faktiskt värt det, avslutar Mare-Liis Ryd.

Senast uppdaterad:
2011-04-20
Skribent:

Jeanette Bergenstav för Regionmagasinet nr 2:2009.