Vårtor – egenvård

Vad kan man göra själv?

Vad kan man göra själv?

  • Vårtor på fingrar

    Vårtor på fingrarna ser ut som pyttesmå blomkålshuvuden. De försvinner oftast av sig själva, men det kan ta tid.

Alla kan få vårtor

Den vanligaste typen av vårtor får man på händer eller fötter. Fotvårtor är något upphöjda, har en hård kant och är lite mjukare i mitten. Ibland kan man se små svarta prickar i vårtan. Handvårtor är något mer utstående än fotvårtor och kan se ut som pyttesmå blomkålshuvuden.

Vårtor orsakas av virus. Alla kan få vårtor men det är vanligast hos barn i skolåldern. De smittar troligen både genom hudkontakt och genom fuktiga handdukar eller via våta golv i duschar och omklädningsrum.

Vårtorna kan försvinna av sig själv

Hand- och fotvårtor är ofarliga och behöver inte behandlas. De försvinner av sig själva även om det kan ta mycket lång tid. I vissa fall kan de försvinna på några månader men ibland kan det ta flera år innan en vårta är borta.

Avlastande plåster

Om man har ömma fotvårtor kan man använda särskilda plåster som avlastar trycket på vårtan. Plåstren finns till exempel på apotek.

Vårtmedel och envishet kan hjälpa

Om man vill kan man försöka skynda på läkningen genom att behandla med vårtmedel. Det finns flera olika slags medel. En behandlingsmetod innebär att vårtan först mjukas upp i vatten. Sedan filas den ner så mycket det går utan att vårtan börjar blöda och slutligen sätter man på vårtmedel. För att behandlingen ska ha effekt är det viktigt att man behandlar vårtan varje dag även om det inte verkar bli bättre till en början. Med en annan behandlingsmetod penslar man vårtan en gång i veckan. Man kan behöva mjuka upp vårtan i varmt vatten först. Det kan ta ungefär 5-10 behandlingar innan vårtan försvinner. Man kan fråga på apotek om man är osäker på vilket medel man ska välja.

Svårt att undvika vårtor

Vissa är mer mottagliga än andra och det är svårt att undvika vårtor om man är känslig. Men man bör undvika att låna varandras handdukar och skor.

Man kan också försöka undvika att gå barfota när man badar och duschar i allmänna badhus.

Man kan behöva kontakta vården

Om vårtan är besvärande, till exempel då man upplever att den sitter på ett olämpligt ställe, kan man kontakta vårdcentralen för att få råd eller hjälp. Om vårtan är sårig, blöder eller sitterpå annat ställe än händer och fötter bör man få vårtan undersökt.

Har man diabetes bör man kontakta vården för att få hjälp med sina vårtor. 

Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

 
Fäll ihop
Publicerad:
2012-09-18
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Fotograf:

Leif Strandberg