Säkra produkter för barn

Barn kommer i kontakt med många produkter som kan vara nyttiga, roliga och ibland farliga för dem. På Konsumentverkets webbplats finns tips inför inköp, och information om hur du kan skydda barnet från saker och miljöer som kan vara farliga, både hemma och utomhus.

Det kan vara allt ifrån att undvika leksaker med höga ljud till hur man hoppar säkert på studsmattan. På Konsumentverket finns också information och råd om utrustning till barn, till exempel barnvagnar, kläder och sparkcyklar.

Barnprodukter

Här kan man läsa om säkerhet när det gäller bland annat kläder, nappar, bärsjalar, gåstolar och barnvagnar. Om man använder bärsjal är det till exempel viktigt att barnet inte kan ramla eller glida ut och att tyget inte täcker barnets näsa och mun.

Läs mer

Barnprodukter

Foto på ett barn som klättrar på en tippsäker stol.

Barnmöbler

Vad ska man kan tänka på när man ska köpa skötbord, barnstol eller barnsäng? Man kan man till exempel undvika att små barn fastnar med benen mellan spjälorna genom att använda ett spjälskydd mellan madrassen och sängen.

Läs mer

Barnmöbler  

Leksaker

Leksaker ska gärna vara både roliga och utvecklande. Det finns olika sätt att kontrollera att de också är säkra för barnet. Man kan till exempel se till att leksaken är CE-märkt och att leksaken är anpassad efter barnets ålder.

Läs mer  

Leksaker

Sport- och fritidsaktiviteter

Barn behöver hjälm när de cyklar eller åker skidor. Men vilken hjälm ska man välja och hur vet man att den är bra? Det och annat som rör barns fritid kan man läsa om här. Det finns råd och information om bland annat studsmattor, skateboards, sparkcyklar och lekplatser.

Läs mer

Sport- och fritidsskydd

Om barnsäkerhet på Konsumentverket

Senast uppdaterad:
2016-07-06
Redaktör:

Linda Ahlqvist, 1177.se

Fotograf:

Juliana Wiklund