E-tjänster – Mina vårdkontakter

Skriv ut (ca 5 sidor)
Skriv ut

Logga in i Mina vårdkontakter

I 1177 Vårdguidens e-tjänster Mina vårdkontakter kan du ta kontakt med din vårdcentral eller mottagning för att till exempel boka och avboka tid, förnya recept och hjälpmedel eller se dina läkemedel. Vilka e-tjänster som erbjuds kan variera från mottagning till mottagning. Informationen skickas mellan dig och din vårdgivare på ett säkert sätt.

Så fungerar Mina vårdkontakter

Så fungerar Mina vårdkontakter

Du kan logga in på två olika sätt i Mina vårdkontakter. Antingen använder du e-legitimation eller lösenord och sms.

E-legitimation

Med e-legitimation kan du logga in direkt. E-legitimation kan du skaffa hos din bank eller Telia. För att få en e-legitimation måste du ha ett svenskt personnummer och uppnått en viss ålder. E-legitimation för mobiltelefoner och surfplattor kallas Mobilt BankID. Läs mer på e-legitimation.se

Lösenord och sms

Om du väljer inloggning med lösenord och sms, behöver du först beställa hem lösenordet. Det kan du göra här. Lösenordet skickas med ett brev till den adress där du är folkbokförd. När du sedan loggar in får du en engångskod till mobilen. Detta för att säkerställa att det är rätt person som använder Mina vårdkontakter.

Engångskoden skickas som sms till mobiltelefonen varje gång du loggar in. Därför behöver det finnas ett aktuellt mobiltelefonnummer registrerat i Mina vårdkontakter. Du registrerar mobiltelefonnumret när du beställer lösenord första gången och kan sedan ändra det vid behov inne i Mina vårdkontakter.

Om du har eftersändning skickas inte brevet med lösenordet ut. Om du inte bor på din folkbokföringsadress rekommenderas e-legitimation.

Fäll ihop

Mina vårdkontakter för barn och ungdomar

Mina vårdkontakter för barn och ungdomar

För ärenden som gäller barn till och med 12 år utför du dessa genom din egen inloggning i Mina vårdkontakter. Logga in här och klicka på "Lägg till barn att vara ombud för" och ange barnets personnummer.

Barn över 13 år behöver ha en egen inloggning - beställ gärna e-legitimation i god tid. Barn kan även beställa ett eget lösenord efter att de fyllt 13 år.

Här kan du läsa mer om ombudsfunktionen.

Fäll ihop

Logga in i Mina vårdkontakter för anhörigs räkning

Logga in i Mina vårdkontakter för anhörigs räkning

Gör så här om en anhörig bett dig att utföra dennes ärenden i Mina vårdkontakter.

 1. Logga in på din anhörigs användarkonto
 2. Klicka på "Vårdmottagningar" och välj sedan mottagning
 3. Välj tjänst (till exempel Beställa tid)
 4. Klicka på rubriken "Kontaktinformation" och fyll i ditt namn och telefonnummer i fältet "Skrivet av närstående" respektive "Telefonnummer till närstående".

OBS! Den anhörig som du ska utföra ärendet åt, måste ha lämnat ifrån sig uppgifterna frivilligt. Om din anhörig till exempel är dement och inte själv kan ta ställning i frågan, rekommenderar vi istället att ni sköter kontakterna med vården på traditionellt vis.

Fäll ihop

E-tjänster i Västmanland

Västmanland

E-tjänster i Västmanland

Tjänsterna nedan erbjuds i varierande grad på mottagningar och kliniker i Västmanland:

 • Av- och omboka tid
 • Begäran om intyg
 • Beställa bilder på Röntgen
 • Beställa journalkopior
 • Boka tid för klamydiatest
 • Boka tid för provtagning HIV- och/eller hepatittest
 • Boka tid för vaccination på Infektionsmottagningen
 • Felanmälan Hjälpmedelscentrum
 • Frågor inför operation på Ortopedkliniken
 • Förfrågan angående remiss på Allergimottagning vuxen
 • Förfrågan angående remiss på Fysiologkliniken
 • Förnya hjälpmedel eller recept
 • Kontakt med Sjukhuskyrkan
 • Kontakta mig
 • Kontakta Patientnämnden
 • Mina intyg
 • Remissförfrågan på Smärtmottagningen
 • Telefontid till läkare
 • Tobaksavvänjning via Kompetenscentrum för hälsa

Sök mottagning i Västmanlands län för att se vilka e-tjänster som erbjuds.

Om- och avboka gynekologisk cellprovskontroll

Alla kvinnor i Västmanland i ålder 23-60 år kallas till gynekologisk cellprovskontroll. Hälsokontrollen kostar 200 kr men för kvinnor mellan 23-24 år är hälsokontrollen gratis.

Nu kan kvinnor som fått kallelse till gynekologisk cellprovskontroll i Västmanland om- och avboka sin tid online via Mina vårdkontakter. Om du tidigare avbokat din tid kan du också under samma år boka in en ny tid.

Du kan själv om-, avboka eller nyboka en tid om du

 • har fått en kallelse med tid för gynekologisk cellprovskontroll
 • är folkbokförd i Västmanlands län
 • har ett personligt konto i Mina vårdkontakter

Logga in i Mina vårdkontakter med din e-legitimation eller det lösenord du fått. På startsidan under "Landstinget/Regionen rekommenderar" klickar du på ”Gynekologisk cellprovskontroll” och väljer bokningsalternativ.

Om- och avboka mammografisk hälsokontroll

Alla kvinnor i Västmanland i ålder 40-74 år kallas till en mammografisk hälsokontroll med cirka 2 års mellanrum. Hälsokontrollen kostar 200 kr.

Nu kan kvinnor som fått kallelse till mammografisk hälsokontroll i Västmanland om- och avboka sin tid online via Mina vårdkontakter.

Du kan själv om eller avboka din tid om du

 • har fått en kallelse med tid för Mammografi hälsokontroll
 • är folkbokförd i Västmanlands län
 • har ett personligt konto i Mina vårdkontakter

Logga in i Mina vårdkontakter med din e-legitimation eller det lösenord du fått. På startsidan under "Landstinget/Regionen rekommenderar" klickar du på ”Mammografi Hälsokontroll” och sedan ”Mina tidsbokningar”. Du ser då din bokade tid och kan boka om eller boka av din tid.

Beställ klamydiatest

Du kan beställa ett gratis klamydiatest via Mina vårdkontakter om du

 • är folkbokförd i Västmanlands län
 • är 15 år eller äldre
 • har ett personligt konto i Mina vårdkontakter

Beställ test

Logga in i Mina vårdkontakter med din e-legitimation eller det lösenord du fått. Klicka på ”Klamydiatest Västmanland” i vänstermenyn och beställ testet. Inom några dagar kommer testet hem till dig i ett neutralt kuvert utan avsändare.

Tips! Fyll i ditt mobilnummer eller e-postadress under Mina inställningar i Mina vårdkontakter, så får du ett meddelande via sms eller e-post när ditt provsvar har kommit.

Tänk på att kontot är personligt. Du kan inte beställa klamydiatest åt någon annan.

Så gör du testet

Testet är enkelt att göra. Det består av urinprov för män och urinprov samt prov från slidan för kvinnor. Du gör det själv hemma enligt instruktionerna som följer med.

Så skickar du tillbaka provet

Lägg i provet i det vadderade svarskuvertet du fick tillsammans med klamydiatestet och posta det. Du behöver inte betala porto. OBS! Du måste skicka in ditt prov inom tre månader efter att du beställt ditt test, annars avslutas ditt ärende.

Så får du ditt provsvar

Inom en vecka får du svar i Mina vårdkontakter. Har du fyllt i ditt mobilnummer eller e-postadress u nderMina inställningar, så får du ett meddelande via sms eller e-post när ditt provsvar har kommit.

Om du har klamydia

Om provet visar att du har klamydia får du i ditt provsvar information om vart du ska vända dig för behandling. Klamydia kan alltid botas och behandlas med antibiotika. Behandlingen är gratis.

Kontakta Patientnämnden

Nu kan alla västmanlänningar kontakta Patientnämnden i e-tjänsten Mina vårdkontakter.

Där kan man bland annat anmäla sitt intresse för att bli stödperson. Man kan även lämna klagomål och synpunkter på vården direkt till Patientnämnden. Mina vårdkontakter är en nationell tjänst som erbjuds i alla regioner och landsting. Utbudet varierar över landet och nya tjänster prestenteras regelbundet.

Fäll ihop

Kostnadsfri tjänst

Kostnadsfri tjänst

Det kostar inget att använda Mina vårdkontakter, men om en förfrågan leder till ett besök eller ett förnyat recept gäller landstingets avgifter och regler.

Fäll ihop

Tekniska krav

Tekniska krav

För att använda Mina vårdkontakter måste du ha tillgång till en dator, surfplatta eller en mobiltelefon med internetuppkoppling. Javascript behöver vara aktiverat på datorn för att webbsidorna ska kunna visas korrekt, ofta är det redan automatiskt aktiverat i webbläsaren. Du måste även tillåta cookies. Mer om tekniska krav.

Fäll ihop

Support

Support

Om du har problem med att logga in eller har någon annan fråga kan du kontakta supporten. Det gör du genom att fylla i ett webbformulär eller ringa 08-123 135 00. Supporten har öppet alla dagar 06:00-22:00.

Fäll ihop

Sekretess

Sekretess

Med den säkra personliga inloggningen i Mina vårdkontakter är personuppgifter och information skyddad från obehöriga. Ärenden som skickas via Mina vårdkontakter hanteras av samma personal som du möter på mottagningen. När du skickar ett ärende till din mottagning kan ärendet läsas av dig, ärendemottagaren på mottagningen och den vårdgivare som besvarar ärendet.

Uppgifterna i Mina vårdkontakter behandlas på samma sätt som i patientjournaler. Information om vad som gäller för journaluppgifter och vilka rättigheter du har finns i  artikeln Patientjournalen.

Mer om Mina vårdkontakter

Fäll ihop
Skriv ut (ca 5 sidor)
Senast uppdaterad:
2014-05-22
Redaktör:

Åsa Schöldéen, 1177.se


Västmanland
Tillägg uppdaterade:
2013-07-05
Skribent och redaktör:
Sofie Blom, kommunikatör