Svimning hos barn

Vad kan man göra själv?

Vad kan man göra själv?

 • Svimning. Fötterna ska läggas högt.

  När ett barn har svimmat ska man kontrollera att barnet andas och att pulsen slår. Lägg barnets ben högre än kroppen för att underlätta blodcirkulationen.

Svimning kan ha flera orsaker

När man svimmar förlorar man medvetandet från några sekunder upp till en minut. Det beror oftast på ett tillfälligt blodtrycksfall som gör att hjärnan inte får tillräckligt mycket blod. Ett sådant blodtrycksfall kan man till exempel få när man reagerar starkt på något skrämmande eller obehagligt. En annan orsak kan vara att man står stilla länge eller reser sig upp hastigt. Smärta kan också orsaka svimning.

Hos skolbarn är svimningar ganska vanligt medan det är mindre vanligt hos små barn. Men en del små barn kan hålla andan när de är arga eller ledsna och svimmar av den anledningen.

Huden blir blek och det kan susa i öronen

Innan man svimmar känner man sig ofta yr och kallsvettig. Huden ser blek ut, man kan också må illa och det börjar svartna för ögonen. Att det susar eller ringer i öronen är ett annat vanligt tecken.

Om ett barn håller på att svimma

Om man ser att ett barn håller på att svimma kan man hjälpa barnet att lägga sig ner med benen högre än kroppen. Om inte det är möjligt kan barnet sätta sig ner, böja huvudet mot knäna och andas lugnt.

När ett barn har svimmat

Gör så här om ett barn har svimmat:

 • Känn efter att barnet andas och kontrollera att pulsen slår.
 • Se till att barnet inte har något i munnen som kan komma ner i andningsvägarna.
 • Lätta på kläder som sitter åt runt halsen.
 • Låt barnet ligga ner och lägg barnets ben högre än kroppen för att underlätta blodcirkulationen.
 • Försök inte väcka barnet genom att lyfta upp och skaka det, utan låt barnet vakna i sin egen takt. Efter en stund kan barnet sätta sig upp och sedan resa sig.
 • Ge inte barnet något att dricka förrän det är helt vaket.

Om ett barn svimmar ofta

Om ett barn har lätt för att svimma, och man vet vad det beror på, kan man försöka förebygga det på flera sätt, till exempel:

 • Lär barnet att resa sig långsamt när det har suttit.
 • Lär barnet att röra på fötter och ben om det måste stå länge.
 • Lär barnet att känna igen tidiga tecken som illamående, öronsus eller att det börjar snurra i huvudet. Barnet kan sedan hjälpa sig själv genom att sätta eller lägga sig ner i tid och på så sätt undvika att svimma.
 • Låt barnet sitta eller ligga ner när det ska ta prover eller få sprutor.

Man kan behöva kontakta vården

Om det tar mer än en minut för barnet att vakna, eller om det tar längre tid än en halvtimme för barnet att känna sig som vanligt igen ska man kontakta vården.

Om barnet svimmar oförklarligt, ofta eller upprepade gånger bör man ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 eller vårdcentralen.

Om barnet har svårt att andas eller har ont i bröstet ska man kontakta vården direkt. 

Fäll ihop
Senast uppdaterad:
2015-03-26
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Leif Ekholm, barnläkare, Barnhälsovården, Örebro

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg