Axeln ur led

Allmänt

Axelleden är en stor och mycket rörlig led. Om axeln vrids kraftigt kan den gå ur led vilket gör mycket ont. Skadan är vanligast om man faller omkull och samtidigt tar emot sig med handen. De flesta blir helt bra igen, men det är viktigt att leden kommer på plats så fort som möjligt. Annars kan vävnaderna runt axeln skadas vilket kan göra att axeln lättare går ur led igen i framtiden.

Symtom

När axeln har gått ur led gör det mycket ont och man vill inte röra den. Man brukar hålla överarmen intill kroppen och stödja med andra armen för att minska smärtan.

Behandling

Om det dröjer innan man kan ta sig till läkare är det bra att ligga på magen med armen hängande fritt. Ibland kan leden gå tillbaka till rätt läge av sig själv då.

Illustration som visar en man som ligger på mage på ett bord med armen hängande rakt ner mot golvet

När man kommer till läkare får man medicin som lindrar smärtan, och ofta även medicin som får muskeln att slappna av.

Först brukar axeln röntgas för att läkaren ska kunna kontrollera att inget är brutet. Sedan drar läkaren leden i rätt läge. Det brukar gå ganska lätt eftersom man har fått smärtstillande medicin. Om man ändå har ont kan man bli sövd innan leden dras på plats.

Efteråt ska man hålla axeln i stillhet några dagar. Sedan är det viktigt att åter börja röra axeln igen för att den inte ska bli stel och för att rörligheten inte ska bli sämre. Man brukar få hjälp av en sjukgymnast att öva upp rörligheten på rätt sätt.

När ska man söka vård?

Man ska söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om man tror att axeln har gått ur led.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2012-03-08
Skribent:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad.

Redaktör:

Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg