Borsta tänder på barn

Gör så här

Gör så här

  • Vuxen borstar tänder på barn

    Barnet kan stå upp eller sitta ner i den vuxnes knä och luta sig med huvudet lätt bakåt. Håll ut mungipan lite för att se bättre.

  • Tandborstning över tand och tandkött

    Placera borsten så att den täcker både tand och tandkött. Använd små lätta rörelser.

  • Borstning av insidan av de främre tänderna

    Håll skaftet rakt ut när insidan av de främre tänderna borstas.

Bra att vänja barnet tidigt

Redan när ett barn får sin första tand är det bra att börja med tandborstningen. Om barnet vänjer sig tidigt blir tandborstningen en naturlig del av vardagen.

För det lilla barnet handlar det i första hand om att vänja sig vid att ha en tandborste i munnen. När den första kindtanden kommer är det dags att börja borsta mer systematiskt. Om man startar tidigt, leker med borsten och är försiktig brukar det gå bra. Ta som vana att borsta tänderna två gånger om dagen, efter frukosten och före läggdags på kvällen.

Tandborste och tandkräm

Använd en tandborste med ett litet och mjukt borsthuvud. Till en början kan barnet uppleva att tandkrämen har en stark smak. Man kan pröva med en tandkräm som har mildare smak och bara använda ytterst lite. När barnet får sina första kindtänder är det lagom med en klick stor som barnets egen lillfingernagel. Det är viktigt att tandkrämen innehåller fluor, som stärker tänderna.

För att lättare komma åt

Om barnet är litet är det bra att borsta tänderna när barnet ligger på skötbordet eller i sängen, gärna med huvudet i den vuxnes knä. De flesta barn gapar automatiskt om man försiktigt för in ett finger i munnen längs med kindens insida. Använd bara ytterst lite vatten. Små barn klarar inte att skölja munnen.

Bra ställning för de lite äldre

Lite äldre barn kan stå upp och den vuxne sitta ner medan barnet lutar huvudet lätt bakåt mot den vuxnes axel och arm. Ibland kan det passa bättre att barnet sitter i knäet.

Om man för in ett eller ett par fingrar utmed insidan av kinden och håller ut mungipan lite så är det lättare att se in i munnen.

Äldre barn behöver också hjälp

Lite äldre barn kan även ligga ner med huvudet i den vuxnes knä. Det är då lätt att se in i munnen och komma åt tänderna längst bak, samtidigt som det är vilsamt för barnet.

Det är bra att låta barnet tidigt börja öva sig på att själv borsta tänderna, men barnet behöver hjälp av en vuxen ända upp i tio- till tolvårsåldern.

Borsta rätt

Borsta hela tanden ända till tandköttskanten. För borsten fram och tillbaka i sidled, med mycket små lätta rörelser, tand för tand. Man kan pröva med att hålla borsten som en penna för att få ett lättare tryck. Borsta insidan, utsidan och tuggytorna.

När insidan av de främre tänderna i över- och underkäke borstas, hålls skaftet rakt ut. Se till att borsten når tandköttet. Tryck inte för hårt med borsten och behåll små rörelser hela tiden.

Låt barnet sila skummet

För äldre barn är det bra att avsluta tandborstningen med att låta tandkrämsskum och lite vatten sila mellan tänderna.

Eltandborste

Man kan även använda eltandborste på barn. Oftast behöver man anpassa borstens tryck mot tandytan, något som barnet behöver hjälp med ända upp i tio- till tolvårsåldern. Eltandborste rekommenderas till barn från tre år.

Det är inte alltid lätt att borsta barns tänder

Det kan vara svårt att borsta tänderna under vissa perioder i barnets utveckling. Många gånger är det den egna viljan hos barnet och föräldrarnas tålamod som testas. Det är viktigt att du som förälder genomför åtminstone en begränsad tandborstning även om barnet protesterar. Barn brukar snabbt, ofta efter bara några gånger, sluta protestera och acceptera tandborstning som en daglig rutin.

Fäll ihop
Senast uppdaterad:
2011-01-12
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Leif Ekholm, barnläkare, Barnhälsovården, Örebro.

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg