Senast reviderad 2013-10-09

Vad ska man göra för att få en flicka?

Fråga

Jag har tre underbara pojkar, men vill gärna ha en flicka också.  Finns det något knep som gör chansen större att få en flicka?

Svar

Vilket kön barnet får är i första hand en slump. Barnets kön bestäms vid befruktningen, när spermien tränger in i ägget och dess arvsmassa, DNA, förenas med äggets. Spermierna innehåller antingen en X-kromosom eller en Y-kromosom. Ägget innehåller alltid en X-kromosom. Det finns i stort sett lika många spermier av varje sort. Y-kromosomer ger pojkar och X-kromosomer flickor.

Det föds något fler pojkar än flickor. Det beror på att spermierna ska ta sig fram genom ett visst motstånd när de simmar från slidan upp till ägget. Ju segare slem de ska simma genom, desto svårare har spermier med X-kromosom att hinna före. Y-spermier är bättre än X-spermier på att ta sig fram i mer trögflytande, segare sekret. Detta kan möjligen vara en förklaring till att kvinnor med segare sekret föder något fler pojkar.

Flickspermier överlever längre inne i kvinnan. Därför kan det eventuellt finnas en större chans att få en flicka om man har samlag ett par dagar innan ägglossningen.

Men detta är förstås inte någon pålitlig metod. Det viktigaste är väl trots allt glädjen att få ett barn, oavsett kön.

Gunilla Byström, Läkare, specialist i allmänmedicin