Testikelvridning

Allmänt

Får man plötsligt ont i pungen kan det bero på att en testikel har vridit sig så att blodförsörjningen till testikeln försämras och i värsta fall upphör. Testikelvridning är ovanligt. För att testikeln inte ska skadas krävs snabb behandling.

Testikelvridning är vanligast hos pojkar mellan tio och femton år, men förekommer även hos vuxna män och hos små barn. Bland små barn är det vanligast veckorna före och efter födseln.

Symtom

Om man har testikelvridning gör det plötsligt ont i pungen, den blir röd och en testikel känns öm och svullen när man trycker på den. Man kan också må illa. Ibland gör det ont till och från eller bara känns som ett obehag i pungen.

Behandling

Läkaren kontrollerar testikeln med handen och ibland görs också en ultraljudsundersökning. Om läkaren misstänker att det är en testikelvridning blir man opererad.

Under bedövning gör läkaren ett snitt i pungen och undersöker testikeln och blodkärlen. Om testikeln snott sig vrider läkaren tillbaka den och fäster den så att den inte ska ändra läge på nytt.

När ska man söka vård?

Om man plötsligt får ont i pungen och det inte går över inom några minuter, eller om smärtan kommer och går, ska man genast söka vård på en vårdcentral eller en akutmottagning.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2014-06-18
Skribent:

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm.

Redaktör:

Peter Tuominen, 1177 Vårdguiden