De Quervains syndrom

Allmänt

Allmänt

De Quervains syndrom innebär att det gör ont i handleden på den sidan där tummen sitter. Smärtan kommer framförallt när man rör på tummen och beror på att man har fått en inflammation i en senskida.

Illustration som visar senskidan i handleden.Om man har de Quervains syndrom är senskidan till tummens sträcksenor inflammerad och förtjockad.

De Quervains syndrom är vanligt och det är framför allt kvinnor som får sjukdomen. Orsaken till inflammationen är inte känd men upprepade, ensidiga rörelser med handen och tummen är troligtvis en av anledningarna. En annan orsak tros vara hormonförändringar i kroppen. Det är till exempel vanligt att kvinnor får sjukdomen direkt efter en förlossning.

Sjukdomen kan gå över av sig själv om man låter handen vila, men ofta krävs det en operation för att man ska bli frisk.

Symtom

Om man har de Quervains syndrom har man ont i handleden på den sidan där tummen sitter. Smärtan strålar ner mot tummen och känns som mest när man rör på tummen. Det kan också vara svårt att använda tumgreppet och att lyfta föremål.

Behandling

Om man har möjlighet att vila handen, kan sjukdomen ibland gå över av sig själv. Det är enklare att vila handen med hjälp av en stödskena. En sådan stödskena bör utprovas inom sjukvården för att den ska göra bäst nytta.

Har man väldigt ont kan man pröva att ta värktabletter mot smärtan och som samtidigt motverkar inflammationen. Man kan få läkemedlen utskrivna av läkare eller köpa själv på apotek. Exempel på läkemedel är Ibumetin, som innehåller ibuprofen, eller Eox, som innehåller naproxen. Ibland kan man behöva få en kortisonspruta för att dämpa inflammationen.

Om man inte blir bättre av att vila handen eller efter att man fått en kortisonspruta, behövs ofta en operation där läkaren öppnar den inflammerade senskidan. Senan kan då röra sig fritt och inflammationen läker. Operationen tar ungefär en halvtimme. Man behöver inte vara sövd utan det räcker oftast med lokalbedövning. Läkningen efter operationen tar ungefär två veckor och man behöver inte något gips. Man kan använda handen men det brukar göra ont i början.

När ska man söka vård?

Om man har ont och har svårt att använda handen kan man kontakta en vårdcentral.

Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

 
Fäll ihop
Publicerad:
2012-01-27
Skribent:

Katrin Hint, läkare, specialist i allmänmedicin och kirurgi, Danviks vårdcentral, Stockholm.

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Illustratör:

Kari C Toverud, certifierad medicinsk illustratör, Oslo, Norge