Åderbråck i benen

Allmänt

I kroppen finns blodådror som leder blodet tillbaka till hjärtat, så kallade vener. I benen är det benmusklerna som pumpar tillbaka blodet, till exempel när man går. Inne i benens vener finns klaffar, som fungerar som ventiler för att blodet ska rinna smidigt tillbaks till hjärtat. Om en ven blir mycket utvidgad kallas det för att man har åderbråck.

Åderbråck beror oftast på att klaffarna fungerar sämre eller att väggarna i venerna är svaga, så att trycket i venerna ökar. Då utvidgar sig venerna och slingrar sig.

Arv, hormoner och graviditet kan vara bidragande orsaker till åderbråck i benen. Kvinnor får åderbråck oftare än män. Ibland är åderbråck en följd av att man tidigare har haft en blodpropp i benet. Om man får åderbråck brukar de sällan försvinna av sig själv.

Åderbråck är inte farligt, men om man har haft åderbråck i många år finns en ökad risk att få svullnad och sår i benen. Detta kan förebyggas med stödstrumpa.

Symtom

Ibland kan man ha åderbråck utan att de syns, men ofta brukar de synas som blå, knöliga upphöjningar. De behöver inte ge några symtom, men om man har symtom kan det till exempel vara att

  • man blir svullen i benet
  • huden runt åderbråcket kliar
  • det ömmar vid beröring
  • det gör ont i benet om man står eller sitter länge.

Om svullnaden inte behandlas kan man senare få en brunaktig missfärgning, eksem och sår på benen.

Behandling

Man kan lindra symtom vid åderbråck i benen till exempel genom att röra mycket på fötterna och benen och undvika att sitta alltför långa stunder, exempelvis i arbetet. Det är bra att sitta med benen högt, till exempel ha dem på en pall eller stol, så ofta man kan.

Om benen eller åderbråcken är svullna kan man även höja fotändan i sängen om natten med hjälp av till exempel kuddar. Man bör undvika att sitta med benen i kors. Man bör även undvika kläder, strumpor och skor som sitter åt på benen, särskilt sådant som snörper åt inom ett litet område.

En elastiskt stödstrumpa, även kallad kompressionsstrumpa, lindrar besvären genom att den ger ett jämnt tryck som motverkar bensvullnaden. Strumpan trycker tillbaka och ger stöd så att venväggarna och vätskan i benets vävnad inte sväller ut.

Ibland, men det är ovanligt, kan åderbråck i benen behöva opereras.

När ska man söka vård?

Man kan kontakta en vårdcentral om man har besvär av sina åderbråck.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

Senast uppdaterad:
2011-02-22
Granskare:

Staffan Lindeberg, specialist i allmänmedicin, Lund

Illustratör:

Kari C Toverud, certifierad medicinsk illustratör, Oslo, Norge