Blodgivning

  • blodgivning

    Man lämnar ungefär fyra och en halv deciliter blod under omkring tio minuter.

Allmänt

Om man lämnar blod gör man en viktig insats. Blod kan inte tillverkas på konstgjord väg och är en färskvara som inte kan lagras längre än sex veckor. Det blod man lämnar kan användas i samband med till exempel operationer och vid behandling av olika sjukdomar.

Som blodgivare kan man lämna blod på särskilda blodcentraler eller i blodbussar. Män får lämna blod högst fyra gånger per år och kvinnor högst tre gånger per år.

Vem får lämna blod?

För att få bli blodgivare ska man vara mellan 18 och 60 år gammal, frisk och ha en kroppsvikt över 50 kilo. Blodcentralen kontrollerar även att blodvärdet är tillräckligt högt. Värdet brukar kallas Hb, som står för hemoglobin i blodet. För män ska Hb vara minst 135 gram per liter för att få lämna blod och för kvinnor minst 125 gram per liter.

Det finns också begränsningar om man till exempel är gravid, har varit utomlands eller kan ha utsatts för blodsmitta. Eftersom hiv och hepatit också kan smitta genom sexuella kontakter finns även begränsningar för män som har sex med män eller om man har haft samlag i utbyte mot ersättning.

Läs mer om vad som gäller på Blodcentralernas webbplats geblod.nu.

Hur går det till att lämna blod?

Besöket på blodcentralen eller i blodbussen tar ungefär en halvtimme. För att få lämna blod måste man legitimera sig med en giltig identitetshandling. Sedan fyller man i ett frågeformulär med frågor om sin hälsa.

Därefter får man ligga ner på en brits. En sjuksköterska för in en nål i ett blodkärl i ena armvecket. Nålen sitter kvar under blodgivningen och är kopplad till en plastslang som leder ut blodet till en uppsamlingspåse.

Själva blodgivningen tar omkring tio minuter och man lämnar ungefär fyra och en halv deciliter blod. Blodet kontrolleras för att förhindra att vissa smittsamma sjukdomar sprids, bland annat hepatit och hiv.

Hur mår man efteråt?

De flesta upplever inte något obehag i samband med att de lämnar blod, men man kan tillfälligt känna sig lite yr. Efteråt är det bra att stanna kvar en stund och ta det lugnt. Man brukar bli erbjuden något att äta och dricka för att hjälpa kroppen att återställa vätskebalansen. Det närmaste dygnet efter att man har lämnat blod är det bra att avstå från kraftig motion.

Eftersom nytt blod bildas hela tiden finns det redan efter några veckor lika många blodkroppar som vanligt i blodet igen. Nybildandet av blod gör att det går åt extra mycket järn. Därför får man med sig järntabletter som man ska ta i några veckor.

Senast uppdaterad:
2013-10-21
Skribent:

Fredrik Settergren, läkare, specialist i allmänmedicin, Samariterhemmets Vårdcentral, Uppsala

Redaktör:

Anna-Lena Byström, 1177 Vårdguiden

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg